Petycja - o rzetelną ocenę kondycji lipy ul. Sienkiewicza 12 w Rzeszowie

Do Prezydenta Miasta Rzeszowa

Pana Konrada Fijołka

Podpisani pod tą petycją, zaniepokojeni pośpiechem i brakiem rzetelnych badań statyki drzewa - pomnika przyrody lipy drobnolistnej rosnącej w Rzeszowie przy ul. Siekiewicza 12 wnoszą o wykonanie na rzeczonym drzewie testu obciążeniowego, który jest najadekwatniejszym pomiarem określającym statykę drzewa.

Wykonane dotychczas badania tomograficzne, budzą spore wątpliwości u Certyfikowanych Inspektorów Drzew z Fundacji Będzie dziko (Społeczni Strażnicy Drzew), ponieważ wykonano jedną warstwę pomiaru i nie są to badania najbardziej miarodajne w zakresie statyki drzew. Takim pomiarem jest natomiast test obciążeniowy, który jednoznacznie rozstrzyga statykę drzewa w zakresie złamania pnia, jak i zakotwienia korzeni w ziemi.

Niezrozumiałym jest dla nas pośpiech związany ze zdjęciem ochrony pomnikowej tego drzewa, co w konsekwencji ma zmierzać do jego wyciecia. Fundacji Będzie dziko udało się powtrzymać tą pochopną decyzję na Komisji Ochrony Środowiska, ale nie rozstrzyga to losów drzewa.

Wnioskujemy zatem o należyte potraktowanie sprawy i wykonanie testów obciążeniowych dla dobra drzewa i mieszkanców.

Zbigniew Mieszkowicz - Fundacja Będzie dziko (Strażnicy Drzew)    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Zbigniew Mieszkowicz - Fundacja Będzie dziko (Strażnicy Drzew) do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.