Petycja do Prezesa Rady Ministrów o cofnięcie decyzji o zamknięciu siłowni i klubów fitness

Z przykrością i ogromnym zaskoczeniem odebraliśmy decyzję o zawieszeniu działalności klubów fitness. Nie zgadzamy się z ograniczeniem naszego konstytucyjnego prawa do świadczenia usług w ramach prowadzonej działalności. Oczekujemy zmiany decyzji dotyczącej zamykania naszej branży. Nasza branża powinna zostać zaliczona do branż poszkodowanych w istotny sposób, na wzór branży turystycznej czy gastronomicznej, ponieważ: - już przy poprzednim lock downie została pozbawiona prawa do działalności najwcześniej ze wszystkich branż, a otwarta najpóźniej, do tego w bardzo słabym dla branży sezonie - generuje obroty od marca na poziomie, początkowo minus100%, a w miesiącach działalności w okolicach 40-50% - narażona jest na gigantyczne koszty stałe, gdyż opłacamy czynsze za wielkie powierzchnie treningowe Nie rozumiemy tej decyzji i nie rozumiemy klucza jakim decyzja ta została podjęta. Do tej pory nie wprowadzono w strefach czerwonych parametru zamykania branży, podczas gdy obecnie pojawił się on w strefach żółtych. Ponadto: - do tej pory kluby fitness nie stały się ogniskiem zachorowań, częściej się mówi o innych obiektach tudzież imprezach weselnych, towarzyskich - jako obiekty o monitorowanym wejściu klientów, jesteśmy w stanie zarówno dochować reżimu sanitarnego, jak i dyscyplinować danych klientów - w sezonie letnim, pozostawienie otwartych klubów fitness nie skutkowało wzrostem zachorowań - kluby są w pełni wyposażone w środki ochrony, a mając duże powierzchnie i zazwyczaj większą niż przeciętna wysokość, dają większy komfort dystansu społecznego niż wiele innych obiektów Jesteśmy zdruzgotani tą decyzją: po lock downie, udało się otworzyć w możliwie najniższym sezonie, z trudem już łapiemy koniec z końcem, a tą decyzją Rząd dodatkowo przykłada ciężar już w tak trudnej sytuacji. Środki otrzymanego wsparcia za okres zamknięcia tylko częściowo pokryły wygenerowane straty, a tymczasem pojawia się kolejna decyzja o lock downie naszej branży. Bez wsparcia za okres zamknięcia klubu, nie będziemy w stanie funkcjonować. Składamy na Pana ręce petycję o cofnięcie decyzji o zawieszeniu naszej działalności gospodarczej, podpisane przez Właścicieli, Pracowników oraz Klientów klubu;

Składając podpis, uprawniam Karolina do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.