Petycja do Wód Polskich o wyczyszczenie koryta Wierzycy na odcinku przebiegającym przez Starogard Gdański

67955746_2334522380197810_5629788963469262848_n.jpg

Nie mogąc znieśc widoku zaniedbanej Wierzycy, która zamiast dodawać atrakcyjności, szpeci nasze miasto, postanowiliśmy zwrócić się do Wód Polskich, odpowiedzialnych za ten stan rzeczy, z następującym apelem:

Szanowni Państwo,

zwracamy się do Państwa, podmiotu odpowiedzialnego za stan i utrzymanie rzeki Wierzycy w należytym porządku, z prośbą o wyczyszczenie jej koryta na odcinku przebiegającym przez Starogard Gdański.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że meandrująca przez całe miasto rzeka jest naszym skarbem, atutem i niesie ze sobą potencjał, który po latach zaniedbań zaczynamy dostrzegać i wykorzystywać. Przed wojną na odcinku Wierzycy sąsiadującym z Parkiem Miejskim mieszkańcy chętnie korzystali z możliwości pływania kajakiem. Nieco wyżej, na wysokości tzw. „Piekiełek”, funkcjonowało nadrzeczne kąpielisko. Obecnie na terenie miasta realizowanych jest kilka inwestycji, które mają na celu uatrakcyjnienie terenów nadrzecznych. Modernizowany jest położony w zakolu Wierzycy Park Miejski, zbudowane zostały przystanie i przenoski w ramach projektu „Pomorskie Szlaki Kajakowe”, a zarówno władze miasta, jak i prywatni inwestorzy „otwierają się” ze swoimi pomysłami na rzekę i chcą, aby z jej walorów znów mogli korzystać mieszkańcy oraz turyści.

Niestety, stan rzeki jest tragiczny. Nieczyszczone i od wielu lat niepogłębiane koryto zarasta roślinnością wodną, w której zbierają się ogromne ilości śmieci. Nad taką Wierzycą nikt nie będzie chciał spacerować, trudno też wyobrazić sobie spływy kajakowe organizowane w takich warunkach.

Dlatego też mamy nadzieję, że przychylą się Państwo do naszej prośby i przez oczyszczenie koryta Wierzycy dołożą swoją cegiełkę do starań o to, by tereny nadrzeczne w Starogardzie odzyskały dawny blask.

Jeśli zgadzacie się z treścią listu, prosimy o podpisanie petycji. Z góry dziękujemy!

67886027_696250047484395_7468274865850548224_n.jpg67752007_693222861148568_7317302741011791872_n.jpg

Anna, Stowarzyszenie Starogard 2030    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Anna, Stowarzyszenie Starogard 2030 do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.

Zachęcimy do wyświetlenia tej petycji 3000 odwiedzających, którzy przeglądają inne petycje na naszej stronie, ale jeszcze nie widzieli tej petycji.