Petycja dotycząca zmiany przepisów regulujących pobyt rodzica przy hospitalizowanym dziecku w czasie pandemii do Rządu Rzeczpospolitej Polskiej

My niżej podpisani zwracamy się z prośbą o zmianę przez Rząd Rzeczpospolitej Polskiej przepisów regulujących opiekę rodziców w czasie pandemii nad dzieckiem będącym w szpitalu z powodu choroby, w tym na oddziale OIOM. Wnosimy o przywrócenie możliwości obecności rodzica w czasie hospitalizacji na wszystkich oddziałach oraz w czasie trwania jakichkolwiek czynności medycznych również ratujących życie dziecka. Prośbę naszą motywujemy dbaniem o dobrostan psychiczny dziecka, który ma ogromne znaczenie dla zdrowia każdego pacjenta. Niedopuszczalnym jest pozbawienie dziecka kontaktu z rodzicem wskutek hospitalizacji zwłaszcza w przypadku zagrożenia życia. Nawet najlepsza opieka medyczna nie da dziecku poczucia bezpieczeństwa, jakie otrzymuje w trakcie choroby od wspierających go rodziców.

Ponadto: cytując Rzecznika Praw Obywatelskich :

„Prawo pacjenta do obecności osoby bliskiej reguluje ustawa z 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta. Według niej w przypadku wystąpienia zagrożenia epidemicznego lub ze względu na bezpieczeństwo zdrowotne innych osób odwiedziny w szpitalach mogą zostać ograniczone. Nie może to jednak stwarzać rzeczywistego zagrożenia dla więzi pacjentów i ich bliskich.

Przepisy o ochronie życia rodzinnego dotyczą każdego pacjenta, a zatem również dzieci. Brak w tym zakresie szczególnej ochrony dzieci to niewypełnienie art. 68 ust. 3 Konstytucji („Władze publiczne są obowiązane do zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom niepełnosprawnym i osobom w podeszłym wieku”).”

Zródło: (https://bip.brpo.gov.pl/pl/content/rpo-rodzic-ma-prawo-byc-z-dzieckiem-w-szpitalu-i-podczas-epidemii?fbclid=IwAR0nzWDhpzPUbNR3-awhECRhR1ujwP1n4ogUV1r2hnDjDzhPNxX9x4RufTU)

Podpisując, upoważniam Daria Brylla do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.