Petycja Mieszkańców Żernik Wrocławskich oraz Mieszkańców Gminy Siechnice w sprawie poprawy bezpieczeństwa na drodze 395 na odcinku Żerniki Wrocławskie.

Szanowny Pan
Cezary Przybylski

Marszałek Województwa Dolnośląskiego
wybrzeże Juliusza Słowackiego 12/14,
50-411 Wrocław

My niżej podpisani Mieszkańcy Żernik Wrocławskich oraz innych miejscowości Gminy Siechnice żądamy modernizacji drogi nr 395 Strzelin – Wrocław na odcinku Żerniki Wrocławskie w celu poprawy bezpieczeństwa. Analiza zdarzeń mających związek z naruszeniem bezpieczeństwa użytkowników tego odcinka drogi powiatowej na przestrzeni kilku minionych lat pozwala stwierdzić, że jest to droga, na której z roku na rok dochodzi do coraz większych ilości zdarzeń zagrażających bezpieczeństwu jej użytkowników a nawet wypadków śmiertelnych. Corocznie zwiększa się ilość pojazdów poruszających się po przedmiotowej drodze. Kierowcy rozwijają nadmierną prędkość pomimo istniejących ograniczeń, ponieważ sprzyja temu długi, prosty odcinek drogi. Wielokrotne prośby mieszkańców o interwencję nie odniosły skutku. Dlatego żądamy: - postawienia miernika prędkości ( fotoradaru) - budowy chodnika wzdłuż drogi 395 przez Żerniki Wrocławskie - przebudowy skrzyżowania: ulicy Kolejowej w Żernikach – Strzelińskiej droga nr 395 oraz ulicy Reja dojazdowej do dworca kolejowego Smardzów (dalej w kierunku Samardzowa). Przebudowa umożliwiłaby bezpieczne włączanie się do ruchu z ulicy Kolejowej oraz Reja do ulicy Strzelińskiej w obu kierunkach. Najlepszym rozwiązaniem było by oczywiście rondo, które dodatkowo spowolniłoby ruch oraz nadmierną prędkość kierowców. Uprzejmie prosimy o poważne podejście do tematu i pozytywne rozpatrzenie naszej petycji!

Jakub Kłosiński    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Jakub Kłosiński do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.