Petycja o powiększenie parku przy ul. Grodzkiej w Krośnie

My niżej podpisani mieszkańcy Krosna zwracamy się do władz samorządowych Miasta Krosna: Prezydenta i Rady Miasta, o to, by w przypadku wykupu nieruchomości sąsiadujących z Parkiem Jordana od północy, przeznaczyć ten teren na poszerzenie parku. Równocześnie zwracamy się o odstąpienie od budowy drogi, która wymaga poświęcenia części parku.

Uzasadnienie:

„Park Jordana” to jeden z nielicznych zielonych terenów rekreacyjnych w Krośnie. W jego sąsiedztwie znajdują się wały nad Lubatówką, które służą mieszkańcom jako trakt spacerowy i spokojna alternatywa dla rowerzystów, którzy chcą uniknąć ruchu ulicznego.

„Park Jordana” stanowi cenną oazę wytchnienia od skwaru i ulicznego zgiełku. To miejsce zabaw i spacerów dla rodziców z dziećmi. Z tego powodu niepokoją nas plany samorządu dotyczące budowy na skraju parku nowej drogi. Obecnie od północy park graniczy z cichymi posesjami, na których nie brak zieleni. Po realizacji inwestycji drogowej będzie tam ulica: źródło spalin i hałasu. Nowa droga prowadząca nad wałami negatywnie wpłynie na komfort osób korzystających z tej trasy spacerowej.

Aktualnie nie ma jeszcze kosztorysów budowy ogromnego mostu nad ulicą Olejarską, nad wałami i nad Lubatówką, ani kosztorysów całej trasy prowadzącej skrajem parku, od ul. Czajkowskiego, do skrzyżowania ul. Grodzkiej z Niepodległości. Wiemy jednak, że władze już rozpoczęły zakup działek w sąsiedztwie parku.

Chcąc chronić to miejsce wypoczynku i wytchnienia dla mieszkańców składamy petycję do władz miasta Krosna o poszerzenie parku. Na sąsiednich posesjach już znajduje się zieleń: krzewy i drzewa. Prosimy, by nie ograniczać parku, tylko go powiększyć. Natomiast środki na rozwiązywanie problemów komunikacyjnych miasta powinny być przeznaczone na zmianę organizacji skrzyżowań przy przejazdach kolejowych na ul. Czajkowskiego i Kletówki (niesławna „Zetka”).

fundacja PASJONAUCI    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam fundacja PASJONAUCI do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.