Petycja o przywrócenie Pl. Jana Pawła II nazwy Plac 1 Maja [Wrocław]

Rady Miejskiej Wrocławia,

Komisji Nazewnictwa Ulic

Towarzystwa Miłośników Wrocławia.

Plac Jana Pawła II należy do najważniejszych przestrzeni publicznych Wrocławia. Jako miejsce przełomowych wydarzeń społecznych jest głęboko osadzony w historii i współczesności naszego miasta. Ten plac zasługuje na patronat, który nie budzi etycznych ani prawnych wątpliwości. Historycznie uzasadnionymi nazwami są zarówno Plac Królewski, jak i Plac 1 Maja.  Ta pierwsza odwoływała się do pruskiego feudalizmu. Ta druga upamiętniała święto ludzi pracy, którzy walczyli o równość, praworządność i demokrację, a po 1945 roku podnieśli Wrocław z ruin. Obecny patron placu papież Jan Paweł II jest postacią, na której ciążą poważne zarzuty związane z pedofilią i korupcją w kościele katolickim. Jako głowa tej instytucji Karol Wojtyła ponosi kierowniczą odpowiedzialność za przestępstwa popełnione w czasie jego pontyfikatu przez podległych mu kapłanów i hierarchów. Liczymy na pełne i uczciwe rozliczenie przestępstw kleru. Jednak już teraz jako obywatele i obywatelki Wrocławia domagamy się przywrócenia placowi Jana Pawła II godnej poprzedniej nazwy: Plac 1 Maja.

Lewica Razem

okręg wrocławski

Lewica Razem, okręg wrocławski    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Lewica Razem, okręg wrocławski do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.