Petycja pracowników GO Sport Polska Sp. z o. o

Warszawa, 30 Kwietnia 2022 r.

Pracownicy, współpracownicy, sygnatariusze

GO Sport Polska Sp. z o. o.

z siedzibą w Warszawie

Reprezentowani przez:

Ihora Borsukyvych

Michała Boratyńskiego

Krzysztofa Należytego

Szanowny Pan

Mariusz Kamiński

Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji

ul. Stefana Batorego 5, 02-591 Warszawa

PETYCJA ZBIOROWA

Szanowny Panie Ministrze!

My, niżej podpisani pracownicy przedsiębiorstwa GO Sport Polska Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie (KRS:0000028260), działając w imieniu własnym w trybie art. 2 ust. 1 w związku z ust. 3 oraz w sposób określony w art. 2 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach (t.j. Dz.U. z 2018 r. poz. 870)

składamy petycję

w sprawie przywrócenia działalności, w tym wykreślenie, w trybie art. 3 ust. 3 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego (Dz.U. z 2022 r. poz. 835) - dalej, bez bliższego określenia: „ustawa” -  przedsiębiorstwa GO Sport Polska Sp. z o. o. z listy, o której mowa w art. 2 ust. 1 ustawy. Ponadto prosimy o ustosunkowanie się do podniesionych przez nas argumentów.

UZASADNIENIE

W dniu 25 kwietnia br. w drodze decyzji administracyjnej (znak: DPP-0272-1/2022) nałożone zostały sankcje na podmioty powiązane osobowo lub kapitałowo z Federacją Rosyjską, a wśród nich znalazł się także nasz pracodawca.

Zapewniamy Pana, iż w pełni potępiamy zbrodnicze działania Federacji Rosyjskiej, wyrażając jednocześnie, w słowie i działaniu, solidarność z Narodem Ukraińskim. Jakkolwiek słuszne nie są przesłanki do możliwie szerokiego ograniczenia źródeł finansowania rosyjskich działań wojennych, nie można zapominać o niewinnych ludziach - pracownikach w Polsce - którym z dnia na dzień odebrano stabilność zatrudnienia.

Spółka przekazała uchodźcom pomoc w postaci produktów będących w jej zasobach z racji profilu handlowego - tj. śpiwory, koce termiczne, ciepłe ubrania, latarki, apteczki etc. Indywidualnie również angażujemy się w pomoc potrzebującym Ukraińcom na rozmaite sposoby. Obywatele Ukrainy są częstymi klientami w naszych sklepach. Nie brak ich także wśród naszego personelu - zatrudnienie znajdują u nas osoby, które uciekły z terytorium Ukrainy po 24 lutego br. Osoby w ciężkiej sytuacji życiowej, które liczyły na opiekę władz Rzeczypospolitej Polskiej zostały przez te same władze pozbawione pracy.

Zastosowanie tak daleko posuniętych sankcji oznacza natychmiastowe odebranie źródła utrzymania tym z nas, którzy pracują na podstawie umów cywilnoprawnych - są to w znacznej liczbie uczniowie i  studenci, którzy próbują utrzymać się w trakcie nauki, a także starsze osoby świadczące usługi w zakresie utrzymywania porządku w naszych sklepach. Tym z nas, który zatrudnieni są w oparciu o umowę o pracę odebrano stabilność zatrudnienia, postawiono pod znakiem zapytania perspektywy rozwoju zawodowego w spółce oraz - co ważniejsze - terminowość wypłat wynagrodzeń będących źródłem utrzymania naszych rodzin.

Utworzenie struktur i pozycji rynkowej GO Sport, począwszy od czasu, gdy byliśmy spółką należącą do francuskiego kapitału, kosztowało nas ponad 20 lat wysiłku. W ostatnich latach przedsiębiorstwo zostało, za zgodą organów ochrony konkurencji, przejęte przez kapitał singapurski, przez co weszliśmy w proces restrukturyzacji. Zauważyć należy, iż ze względu na różne czynniki spółka jest nierentowna, co w praktyce oznacza, że nie przynosi zysków spółce singapurskiej, a w konsekwencji jej właścicielom pochodzenia rosyjskiego. Wszelkie obciążenia podatkowe, zarówno wynikające ze stosunku pracy (PIT, ZUS, NFZ), sprzedaży (VAT) etc., jak i naszych prywatnych wydatków finansowanych z pensji stanowią źródło finansowe dla Rzeczypospolitej Polskiej. Podobnie jak wiele innych przedsiębiorstw, które miały w swojej ofercie produkty produkcji rosyjskiej, wycofaliśmy je z naszych hal handlowych po rozpoczęciu agresji FR na terytorium Ukrainy.

Działania, które miały ograniczyć pośrednie finansowanie Federacji Rosyjskiej są bezcelowe, gdyż proceder taki nie ma miejsca. Z drugiej zaś strony, powodując niemożność zaspokajania wierzytelności, doprowadzając spółkę do stanu upadłości, ograniczone zostaną wpływy do polskiego budżetu, z których finansowane są m.in. Wojsko Polskie oraz struktury sojusznicze będące przyczynkiem do zwiększenia bezpieczeństwa Państwa Polskiego. Należy zatem skonstatować, iż skutki decyzji są odwrotne od zamierzonych, co nie leży w interesie bezpieczeństwa narodowego

Wyrażamy nadzieję, iż zapoczątkowany przez organy spółki proces sprzedaży udziałów innemu podmiotowi  zostanie przeprowadzony w sposób sprawny, co pozwoli na przywrócenie nam i naszym bliskim względnego spokoju o stabilność naszego zatrudnienia i byt naszych rodzin.

Utrzymanie sankcji oznaczać będzie negatywne konsekwencje dla kontrahentów GO Sport oraz ich pracowników - w większości są to przedsiębiorstwa z polskim kapitałem. Dostawcy usług, w tym tych kluczowych jak dostęp do sieci Internet, zmuszeni zostali do nagłego zaprzestania współpracy z nami. W efekcie, jeżeli w najbliższych dniach sytuacja nie ulegnie zmianie, spółka zostanie pozbawiona m.in. możliwości komunikacji z pracownikami, zostaniemy odcięci od systemów informatycznych zapewniających monitoring zasobów.

My wszyscy: pracownicy sklepów stacjonarnych zlokalizowanych na terenie całej Polski, pracownicy sklepu internetowego, centrum logistycznego i centrali, a także wszystkie osoby, które wyraziły poparcie dla naszej petycji w formie internetowej wychodzimy z oddolną inicjatywą, ażeby władze publiczne, realizując swoje konstytucyjne zadania kierowały się dobrem swoich obywateli, a w przypadku dostrzeżenia negatywnych skutków swoich decyzji były gotowe do ich odwrócenia.

Mając na względzie powyższe wnosimy jak na wstępie.

Do reprezentowania nas w przedmiocie niniejszej petycji, zwrócenia się z jej odpisami do innych organów administracji publicznej oraz mediów, upoważniamy Pana Michała Boratyńkiego Ihora Borsukyvych oraz Krzysztofa Należytego

Pracownicy GO Sport Polska Sp. z o.o.

Pracownicy Go Sport Polska    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Pracownicy Go Sport Polska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.