PETYCJA PRZECIWKO ODEJŚCIU Z PRACY LEKARZY W SAMODZIELNYM ZESPOLE PUBLICZNYCH ZAKLADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ W TWARDOGÓRZE

W związku z informacjami pojawiającymi się w lokalnych mediach, dotyczącymi planowanego przez większość lekarzy zatrudnionych w SZPZOZ w Twardogórze odejścia z pracy, wyrażamy swój sprzeciw i zaniepokojnienie zaistniałą sytyacją.
W artykule w gazecie "Panoorama Oleśnicka" nr 37 z dnia 13.09.2022 pojawiły się informację, że 5 lekarzy z SZPZOZ w Twardogórze na znak protestu przeciwko działaniom obecnej Kierownik placówki Kamili Maj, złożyli wypowiedzenia i z dniem 1.10.2022 kończą współpracę z Przychodnią.
Lekarze uzasadniają swoje decyzje między innymi następującymi okolicznościami:
-zwolnienie dyscyplinarne księgowej, pracującej sumiennie w SZPZOZ przez wiele lat bez jasnej i logicznej przyczyny,
-zła atmosfera w pracy, której niewątpliwym powodem jest obecna pani kierownik,
-podejmowanie decyzji bez konsultacji z personelem,
-plan zakmnięcia laboratorium i uniemożliwienie lekarzom wykonywania badań na cito,
-widoczne upolitycznienie sposobu zarządzania SZPZOZ i brak reakcji na nawet najbardziej absurdalne decyzje ze strony Burmistrza i Rady Miasta.
Powyższe okoliczności w opinii lekarzy powodują bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia i bezpieczeństwa mieszkańców Gminy. Nadchodzi sezon wzmożonych zachorowań na grypę, covid i inne choroby sezonu jesionno-zimowego, a Przychodnia zostanie bez wystarczającej dla zabezpieczenia właściwej opieki Pacjentom obstawy lekarskiej. Wzbudza to nasz niepokój, gdyż odchodzą nawet lekarze, którzy pracowali tu wiele lat i nie jest możliwe, że rezygnują z pracy nie mając ku temu poważnych powodów.
Dlatego apeluję do Mieszakńców Gminy, a przede wszystkim do władz, aby podjęli stosowne kroki i zastanowili się nad powodem decyzji lekarzy, gdyż jeden lekarz, którego w miejsce odchodzących lekarzy deklaruje zatrudnić od października kierownik, nie będzie w stanie zapewnić nam właściwej i wystarczającej opieki medycznej.
ZDROWIE I ŻYCIE MIESZKAŃCÓW GMINY TWARDOGÓRA NIE MOŻE BYĆ UZALEŻNIONE OD DECYZJI POLITYCZNYCH, A TAKIE NIEWĄTPLIWIE MAJĄ MIEJSCE W TEJ CHWILI I PRZYNOSZĄ JEDYNIE SZKODĘ DLA FUNKCJONOWANIA SZPZOZ W TWARDOGÓRZE.
Proszę zatem o poparcie petycji i pokazanie, że nasi lekarze są nam potrzebni i chcemy, aby mieli zapewnione odpowiednie warunki do pracy i opiekowali się nami nadal.

helenarogal56@o2.pl    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam helenarogal56@o2.pl do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.