Petycja przeciwko wycince drzew wzdłuż ulicy 17 Stycznia w Międzychodzie

My, niżej podpisani, mieszkańcy Międzychodu, nie zgadzamy się na wycinkę drzew przy ul. 17 Stycznia.                    Sprzeciwiamy się wycince przy tej ruchliwej ulicy. Drzewa neutralizują codziennie serwowaną nam dawkę toksyn w postaci spalin.                                                                       Dodatkowo, drzewa te latem dają mieszkańcom pobliskich budynków  potrzebny cień. Zatrzymują też wodę i oddają w razie suszy, zmiejszając tym również tzw. efekt wyspy ciepła, który jest coraz większym problemem, nawet w tak małym mieście jak Międzychód. Drzewa działają jak filtr oczyszczający powietrze z pyłów zawieszonych PM 10 i PM 2,5, które są obecne w spalinach i dymie z kominów.  W ciągu godziny jedno drzewo liściaste wytwarza 1200 litrów tlenu, podczas gdy w tym czasie człowiek zużywa go 30 litrów. 60-letnie drzewo produkuje w ciągu doby tyle tlenu, ile zużywają dziennie trzy osoby. Lasy na całej Ziemi wytwarzają 26,6 miliardów ton tlenu rocznie - to połowa rocznego zapasu dla całej ludzkości. Proszę pomyśleć, czy zapewniają Państwo mieszkańcom i przyjezdnym zapas tlenu. Nasadzenie zastępcze nie zrekompensuje niedoboru telnu, gdyż małe drzewka będą spełniać funkcję tlenotwórczą i oczyszczającą powietrze, w zależności od gatunku, za 30-40 lat.

Tłumaczenie wycinki bezpieczeństwem nie jest przekonujące. W Międzychodzie stan powietrza robi się opłakany - to wiąże się również z zagrożeniami. Może nawet większymi?

Podpisując, upoważniam Anna Borowiak do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.