Petycja w sprawie obniżenia czesnego za studia prawnicze niestacjonarne 2020-2021

Studenci studiów niestacjonarnych na kierunku prawo 2020 zwracają się do władz uczelni z prośbą o obniżenie o co najmniej 25 % czesnego za studia niestacjonarne na kierunku prawo w związku z faktem wprowadzenia stanu epidemii SARS-CoV-2.
Podstawa prawna:

Zgodnie z ,,  Art. 67. 1. Studia są prowadzone na określonym kierunku, poziomie i profilu na podstawie programu studiów, który określa:
4. Jeżeli pozwala na to specyfika kształcenia na studiach na określonym kierunku, część efektów uczenia się objętych programem studiów może być uzyskana w ramach zajęć prowadzonych z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość przy wykorzystaniu infrastruktury i oprogramowania zapewniających synchroniczną i asynchroniczną interakcję między studentami i osobami prowadzącymi zajęcia." ( USTAWA z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce, (Dz. U. 2018 poz. 1668))

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu epidemii(Dz.U. 2020 poz. 491).
Program studiów prawniczych w obecnej formie posiada cechy kursu e-learning, a nie klasycznych studiów prawniczych.
Dodatkowo stan epidemii spełni przesłanki siły wyższej, i na nią się powołujemy oraz na działanie w dobrej wierze w celu wypracowania kompromisu akceptowalnego dla stron.
W związku z powyższym zwracamy się z prośbą do władz Akademii Leona Koźmińskiego o pozytywne rozpatrzenie naszej petycji, tak jak to zrobiły inne uczelnie wyższe.
Liczymy, iż nasz petycja spotka się ze zrozumieniem władz uczelni w tak trudnym okresie dla NAS wszystkich, ale zwłaszcza dla studentów studiów niestacjonarnych łączących pracę z nauką.

Paweł Krzyżanowski    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Paweł Krzyżanowski do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.