PETYCJA w sprawie uratowania trzech rzek: Sztoły, Białej i Baby

PETYCJA DO PREMIERA RP MATEUSZA MORAWIECKIEGO

Szanowny Panie Premierze,

zwracamy się do Pana z apelem o podjęcie decyzji w sprawie uratowania trzech rzek, które z dużym prawdopodobieństwem w grudniu br. zaczną zanikać, a następnie mogą zostać zatrute ujęcia wody. Wiele wskazuje na to, że przestaną działać małe elektrownie wodne i skończą się spływy kajakowe. Jeżeli politycy i samorządowcy nie zaczną działać efektywnie a środowiska ekologiczne będą bierne, to czeka nas ekologiczna katastrofa. Trzy rzeki Baba, Biała i Sztoła przestaną istnieć. Ekosystem rzeki Białej Przemszy, która w 80 procentach jest zasilana ich wodami, zostanie zniszczony. Zatrute mogą zostać również ujęcia wody pitnej dla mieszkańców Dąbrowy Górniczej, Zawiercia, Olkusza, Sławkowa, Bukowna, a z czasem także Jaworzna, Sosnowca i kolejnych miast Metropolii. Mariusz Czop, profesor Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie – jest zdania, że z czasem zagrożone będzie ujęcie wody w Ujejscu, skąd czerpią wodę wodociągi z Dąbrowy Górniczej. Profesor przygotował ekspertyzę, w której stwierdza, że po zaprzestaniu odwadniania kopalni, rozpocznie się proces podnoszenia zwierciadła wód podziemnych w całym leju depresji. Woda, która go wypełni, będzie rozpuszczać szkodliwe dla zdrowia minerały i w konsekwencji zanieczyszczone zostaną kolejne ujęcia wody. Według  niezależnych opinii  naukowych, ewentualne  przywrócenie  przepływu  naturalnego  w  tych  rzekach  może  nastąpić  po kilkudziesięciu  latach  od  zaprzestania  do  nich zrzutu wód kopalnianych, także przez ten  czas  w  rzekach  nie  będzie  całkowicie  przepływu  wody  lub  przepływy będą mieć miejsce tylko okresowo. Jednocześnie  ilość  wód  w  ich  korytach  nie  będzie wystarczająca,  dla  podtrzymania  warunków  życia  dla  bogatego  zbiorowiska roślinnego  i  zwierzęcego,  jak  to  ma  miejsce  obecnie.  Z  kolei  jeśli  nawet  naturalny przepływ  wróci  w  tych  rzekach,  po  odpowiedniej  odbudowie  wód  podziemnych, to istnieje niebezpieczeństwo,  że  woda  ta  może  być  skażona  przez  siarczany  i szkodliwe metale ciężkie. Rzeki  Sztoła,  Biała  i  Baba  mają  bardzo  duże  znaczenie  dla  mieszkańców Bukowna,  Bolesławia, Dąbrowy Górniczej oraz mieszkańców sąsiednich gmin. Na terenie Dąbrowy Górniczej przepływa rzeka Biała przez dzielnicę Rudy, gdzie łączy się z rzeką Biała Przemsza. Przepływa przez Lasy Błędowskie, tworząc liczne rozlewiska i bagna.

Apelujemy o rozsądek i odpowiedzialność. Jeżeli nie zastopujemy bierności urzędniczej - to stracimy zielony, tętniący życiem ekosystem. Nie będzie informacji  o: kolejnych rodzinach bobrów nad Przemszą, o unikalnych storczykach i całej dzikiej przyrodzie podziwianej przez kajakarzy. Skończą się spływy kajakowe i przestaną działać lokalne elektrownie wodne - rację bytu straci młyn w Okradzionowie. Czy tego chcemy?

Stowarzyszenie Dąbrowskie Inicjatywy Społeczne233727321_509108546862960_8479361306768837171_n.jpg234628804_257199322885315_6525649409262152419_n.jpgScan_1.jpgScan_2.jpg

Tatiana Duraj-Fert, Prezes stowarzyszenia Dabrowskie Inicjatywy Społeczne    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Tatiana Duraj-Fert, Prezes stowarzyszenia Dabrowskie Inicjatywy Społeczne do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.