PETYCJA W SPRAWIE ZANIECHANIA DZIAŁAŃ LEGISLACYJNYCH MAJĄCYCH NA CELU LIKWIDACJĘ LEKARSKIEGO STAŻU PODYPLOMOWEGO

STAŻ_PROTEST.png

Ministerstwo Zdrowia,
Sejm RP,
Senat RP,
Konferencja Rektorów Akademickich Uczelni Medycznych

My niżej podpisani Studenci i Studentki kierunków Lekarskich, Lekarki i Lekarze Stażyści wyrażamy głębokie zaniepokojenie i wyraźnie sprzeciwiamy się próbom ograniczenia lub likwidacji lekarskiego stażu podyplomowego.

Wbrew opinii Konferencji Rektorów Akademickich Uczelni Medycznych oraz Ministerstwa Zdrowia, w obecnej sytuacji, studia na kierunku lekarskim nie przygotowują absolwentów w stopniu wystarczającym do samodzielnego wykonywania zawodu, niezwłocznie po ich ukończeniu.Staż podyplomowy to czas w którym młodzi Lekarze i młode Lekarki zapoznają się z działaniem polskiego systemu ochrony zdrowia oraz po raz pierwszy w swoim życiu, pod nadzorem opiekuna, zostaje im powierzona opieka nad pacjentami. To wtedy zapoznajemy się z praktycznymi aspektami wiedzy, jaką nabyliśmy w czasie studiów i pod kontrolą doświadczonych kolegów możemy wykorzystać ją w bezpieczny sposób.

Taka praktyka jest dla nas szczególnie wartościowa w warunkach pandemii SARS-CoV-2, kiedy wiele zajęć w procesie kształcenia odbywało się w formie zdalnej, co z konieczności wiązało się ze zmniejszeniem realnego kontaktu z pacjentami oraz placówkami ochrony zdrowia.

Naszym zdaniem likwidacja lekarskiego stażu podyplomowego, w imię doraźnych oszczędności, prowadziłaby do dalszego obniżania standardów jakości kształcenia pracowników ochrony zdrowia, bezpośrednio zagrażając zdrowiu i życiu pacjentów. Co więcej takie działanie doprowadzi do sytuacji w której niedoświadczeni Lekarze i Lekarki będą w ogromnym stopniu narażeni na odpowiedzialność zawodową, cywilną i karną, jaka grozi im za popełnienie nieumyślnych błędów medycznych.

Podpisując, upoważniam Dawid Żyrek do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.