Petycja ws. obywatelskiego poparcia idei łuku triumfalnego w Warszawie

Szanowni państwo,

Już w przyszłym rokuprzyjdzie nam obchodzić setną rocznicę Wiktorii Warszawskiej z 1920 roku, kulminacyjnego momentu wojny polsko-bolszewickiej, który przesądził o losach zarówno odrodzonej Polski, jak i całej Europy. Jest to również niepowtarzalny moment, by w sposób godny i uroczysty upamiętnić to niebagatelne wydarzenie poprzez budowę niebagatelnego pomnika, odpowiednio oddającego wielkość wyczynu naszych dziadków na przedpolach Warszawy. Pomnik ów, przyjmując formę łuku triumfalnego, jakie ongiś budowano ku uczczeniu wielkich zwycięstw, stałby się dla przyszłych pokoleń i całego świata nie tylko świadectwem wielkości polskiego oręża, ale także świadectwem o nas samych. O ludziach XXI-go wieku, którzy nie zapominają, że bez przeszłości nie byłoby teraźniejszości. Dlatego też kierujemy tę oto obywatelską petycję na ręce prezydenta miasta stołecznego Warszawy, Rafała Trzaskowskiego, jako wyraz poparcia dla projektu budowy łuku triumfalnego w stolicy naszego kraju. Nie oponujemy za konkretną wariacją projektową pomnika, gdyż ta kwestia zostanie rozstrzygnięta w formie konkursowej. Nie proponujemy konkretnej lokalizacji, gdyż jej wybór musi zostać poprzedzony odpowiednią analizą poczynioną przez architektów, konserwatorów zabytków oraz urzędników. Opowiadamy się za samą ideą takiego pomnika, którego Warszawa potrzebuje. Którego Polska potrzebuje.

Z poważaniem,

M. Piętka

A. Wiatr

9d56fc31e9ee45adde73a8218ae30644,860,0,0,02.jpg

Składając podpis, uprawniam Mateusz Piętka do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.