Petycja ws. zakazu prowadzenia polowań podczas trwania stanu epidemii

Do

Mateusza Morawieckiego,

Prezesa Rady Ministrów

PETYCJA W SPRAWIE ZAKAZU PROWADZENIA POLOWAŃ PODCZAS TRWANIA STANU EPIDEMII

My, obywatele Rzeczpospolitej Polskiej, wyrażamy swój stanowczy sprzeciw wobec wyłączenia prowadzenia polowań z zakazu przemieszczania się na obszarze kraju w czasie epidemii.

Uważamy za ze wszech miar szkodliwą nowelizację Rozporządzenia w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz. U. z 2020 r., poz. 566), wprowadzoną 1 kwietnia. W swojej pierwotnej wersji rozporządzenie wprowadziło istotne ograniczenia dla obywateli, dotyczące m.in. przemieszczania się. Jest ono dozwolone wyłącznie w przypadku dojazdu do pracy, załatwiania spraw niezbędnych do życia codziennego, wolontariatu na rzecz walki z epidemią oraz udziału w obrzędach religijnych. Nowelizując rozporządzenie, do tego krótkiego katalogu Rada Ministrów dodała możliwość prowadzenia polowań i wszystkie czynności z tym związane. Apelujemy o natychmiastowe usunięcie tego zapisu.

Wprowadzone przez rząd zakazy istotnie ograniczają prawa i wolności obywatelskie i budzą poważne wątpliwości co do ich zgodności z Konstytucją. Obostrzenia te bez wątpienia powodują ogromne niedogodności dla Polaków, zmuszając ich w praktyce do życia w kwarantannie, która nie wiadomo jak długo potrwa. Stworzenie wyjątku dla myśliwych pokazuje absolutną nierówność w traktowaniu społeczeństwa. To sygnał od władz, że istnieje lepsza kasta, mająca większe prawa niż „zwykli” obywatele. W obecnej sytuacji walki z epidemią kluczowe jest, żebyśmy wszyscy stosowali się do wprowadzanych nakazów i zakazów. Ostatni krok rządu jest działaniem w odwrotnym kierunku. Pokazując, że są lepsi i gorsi, bardziej i mniej uprzywilejowani, pozbawia wielu obywateli motywacji do ograniczania swojej aktywności, co z dnia na dzień jest coraz trudniejsze.

Zezwolenie na prowadzenie polowań i związanych z nimi czynności zwiększa również ryzyko szerzenia się epidemii. Z polowaniami związany jest cały łańcuch czynności – od zakupu amunicji, poprzez zgłoszenie polowania, po odwiedzenie weterynarza i skupu dziczyzny. Ponadto polowania zwykle prowadzone są przez myśliwych w grupach. Często są to osoby pochodzące z różnych miejscowości, które po wspólnym polowaniu, wracając do własnych rodzin, mogą zawieźć ze sobą wirusa.

Przeciw wyłączeniu polowań z zakazu przemieszczania się przemawia jeszcze co najmniej jeden argument. Zabijanie zwierząt przez myśliwych budzi poważne wątpliwości etyczne. Z tego powodu powinno być poddane szczególnej kontroli społecznej. W obecnych warunkach kontrola ta jest kompletnie niemożliwa, ponieważ cała uwaga Polaków skupiona jest na walce z pandemią. Również służby mundurowe zaangażowane są w związane z tym działania.

W związku z powyższą argumentacją domagamy się stanowczo równego traktowania wszystkich obywateli i zniesienia wyjątku dla myśliwych od zakazu przemieszczania się.

Łukasz Gibała i stowarzyszenie Kraków dla Mieszkańców    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Łukasz Gibała i stowarzyszenie Kraków dla Mieszkańców do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.