Planowane ścięcie 90-letniej topoli kanadyjskiej w Chorzowie

Chorzów, 21.05.2017

Pan Andrzej Kotala, Prezydent Chorzowa

W związku z planowaną już trzeci raz wycinką topoli "Barbara" rosnącej w Chorzowie II, my niżej podpisani wyrażamy swój sprzeciw i poddajemy pod wątpliwość jej zasadność.

Topola "Barbara" to okazałe 90-letnie drzewo, które pod opiekę Stowarzyszenia "Nasz Park" trafiło 4 lata temu, gdy chorzowscy urzędnicy chcieli ją ściąć, bo jakoby zagrażała bezpieczeństwu. Stowarzyszenie wykupiło wtedy dla niej polisę ubezpieczeniową, by z niej pokryć ewentualne szkody wyrządzone np. przez spadające gałęzie. Nic takiego nie miało miejsca. Niestety w 2016 roku "opieka" nad drzewem została stowarzyszeniu przez UM w Chorzowie wypowiedziana, a urzędnicy wystąpili z kolejnym wnioskiem o jej wycięcie.

Społecznicy, chcąc mimo wszystko ratować drzewo, zamówili na swój koszt ocenę dendrologiczną. Topola została dokładnie zbadana przez fachowców, a wydana kilkunastostronicowa ekspertyza wykazała, że "Barbara" jest zdrowa i ma się świetnie.

Drzewo rosło spokojnie do tego roku, gdy znowu, trzeci już raz złożony został wniosek o jej wycięcie.

Jako mieszkańcy Chorzowa i osoby, którym na sercu leży dobro drzew apelujemy o ochronę dla tego wyjątkowego drzewa!

Przypomnijmy jego wymiary — wysokość 32 m, szerokość korony ok. 21 m, obwód pnia 450 cm.

To drzewo to prawdziwa fabryka tlenu.

Na koniec pragniemy zapoznać Pana z wynikami badań profesora Hereźniaka, który zwraca uwagę, że ze względu na możliwość pochłaniania CO2 jedno stuletnie drzewo potrafi zrobić to, co aż 1700 drzew 10-letnich!

Chrońmy, a nie bójmy się starych, dużych drzew!!!

W załączeniu lista osób popierających tę petycję.

Stowarzyszenie "Nasz Park"
41-503 Chorzów, ul. Bytkowska 11
NIP: 6272636962, REGON: 240868698

phoca_thumb_l_100_3097.jpg

phoca_thumb_l_100_3109.jpg

Stowarzyszenie "Nasz Park"    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Stowarzyszenie "Nasz Park" do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.