Polska moneta bulionowa w srebrze i złocie

Polska_bulionówka_-_plakat1.png
Łódź, 16.05.2021 r.

Narodowy Bank Polski

Sz. P. Adam Glapiński

ul. Świętokrzyską 11/21

Szanowny Panie Prezesie,

W imieniu społeczności osób inwestujących w fizyczne metale szlachetne oraz wszystkich obywateli prosimy o stworzenie polskiej monety bulionowej bitej zarówno w złocie jak i srebrze.

Chcielibyśmy dać możliwość dywersyfikacji oszczędności polskich rodzin o kruszce i w ten sposób zabezpieczyć ich finansową przyszłość. Podobnie jak Narodowy Bank Polski powiększając rezerwy złota. Zależy nam na monecie bitej w obu metalach, ponieważ wersja srebrna znacznie obniża próg wejścia w taką inwestycję. Chcielibyśmy również podkreślić w ten sposób nasze sukcesy wydobywcze, ponieważ kolejny raz KGHM został największym producentem srebra na świecie.

Polska bulionówka powinna być wykonana na światowym poziomie, zarówno pod względem wzornictwa jak i zabezpieczeń, opatrzona nominałem, by dodatkowo promować naszą walutę na rynkach światowych. Ceny emisyjne nowych polskich bulionówek, wykonanych w najwyższej próbie, powinny być jak najmocniej powiązane ze światowym kursem metali by zapewnić im popularność, tak by konkurować ceną z już istniejącymi monetami z innych krajów.

Liczymy na Pana wsparcie w tej inicjatywie.

,
Bogumiła Peruga

Podpisując, upoważniam Bogumiła Peruga do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.