Protest pracowników Uniwersytetu Rzeszowskiego przeciwko pensjom na poziomie najniższej płacy krajowej

Szanowni Państwo,

Zamieszczamy poniżej tekst Listu otwartego do JM Rektora Uniwersytetu Rzeszowskiego w sprawie zmiany Regulaminu Wynagradzania pracowników Uniwersytetu Rzeszowskiego. Na podstawie w/w regulaminu wielu z nas (zarówno w grupie pracowników niebędących, jak i będących nauczycielami akademickimi) począwszy od stycznia 2024 roku zarabia pensję równą lub niewiele wyższą od najniższej płacy krajowej, ustalonej przez Rząd RP na rok 2024, tj. 4.242 zł brutto.

Protestujemy przeciwko zrównaniu pensji pracowników, od których wymaga się odpowiednich kwalifikacji, wykształcenia i kompetencji (np. starszy specjalista, specjalista, referent, specjalista naukowo-techniczny, inżynieryjno-techniczny, nauczyciel akademicki na stanowisku asystenta) oraz pracowników niewykwalifikowanych (portier, szatniarz, osoba sprzątająca etc.).

Apelujemy do wszystkich osób, którym leży na sercu los polskiej edukacji, o poparcie i składnie podpisów pod niniejszą petycją. Żywimy nadzieję, że nasz list otwarty oraz Państwa wsparcie skłoni władze naszej uczelni do zmiany stanowiska i poprawi znacząco naszą sytuację płacową. List otwarty do JM Rektora został podpisany przez 376 pracowników Uniwersytetu Rzeszowskiego.

Pracownicy Uniwersytetu Rzeszowskiego                                    Rzeszów, 17.01.2024

List otwarty do JM Rektora Uniwersytetu Rzeszowskiegoprof. dr hab. Sylwestera Czopka w sprawie zmiany Regulaminu Wynagradzania pracowników Uniwersytetu Rzeszowskiego

My, niżej podpisani pracownicy Uniwersytetu Rzeszowskiego, zwracamy się z postulatem pilnej weryfikacji oraz zmiany uchwalonego w dniu 30.11.2023 Regulaminu Wynagradzania pracowników Uniwersytetu Rzeszowskiego (Uchwała Senatu 294/11/2023). Na podstawie w/w regulaminu wielu pracowników naszej Uczelni (zarówno w grupie pracowników niebędących, jak i będących nauczycielami akademickimi) począwszy od stycznia 2024 roku będzie wynagradzanych na poziomie najniższej w gospodarce płacy krajowej, tj. 4242 zł brutto.

Sytuacja taka ma miejsce po raz pierwszy w historii Uniwersytetu Rzeszowskiego i stoi w jawnej sprzeczności z Regulaminem Pracy UR, albowiem rozdział VI, § 30, pkt 1 tegoż regulaminu wyraźnie stwierdza, że „pracownikowi przysługuje wynagrodzenie za pracę odpowiednie do wykonywanej pracy i kwalifikacji wymaganych przy jej wykonywaniu (…)”. Tymczasem uchwalony w dniu 30.11.2023 regulamin wynagradzania w oczywisty sposób lekceważy ten zapis. Niedopuszczalne i oburzające jest zrównanie wysokości pensji pracowników niewykwalifikowanych z pracownikami, od których wymagane jest posiadanie odpowiedniego wykształcenia, kwalifikacji i doświadczenia. W rezultacie najniższą płacą krajową zostali objęci:

• zarówno pracownicy posiadający wykształcenie wyższe, specjalistyczne umiejętności, nierzadko również dodatkowe kompetencje, którzy odpowiadają za kluczowe obszary działalności uczelni (np. pracownicy kwestury, działu spraw osobowych, zamówień publicznych, nauki, kształcenia, jakości i akredytacji, kształcenia podyplomowego, administracji, biblioteki, wydawnictwa, drukarni, dziekanatów, instytutów i wielu innych oraz niektórzy nauczyciele akademiccy),
  • jak również tacy pracownicy jak np. portier, recepcjonista, szatniarz, malarz, pracownik gospodarczy czy osoba sprzątająca (szczegółowy wykaz stanowisk, funkcji wraz z wymaganiami załączamy w aneksie do niniejszego pisma).

Nie jest naszym zamiarem deprecjonowanie jakiegokolwiek rodzaju pracy wykonywanej na naszej uczelni. Traktujemy z największym szacunkiem każdego członka naszej akademickiej społeczności, jako że wszyscy przyczyniamy się do jej sprawnego funkcjonowania. Uważamy jednak za rażąco niesprawiedliwe przyznanie takich samych wynagrodzeń za pracę wymagającą tak odmiennych umiejętności, kwalifikacji, doświadczenia i odpowiedzialności. W imię szacunku dla naszej wspólnoty domagamy się zmiany Regulaminu wynagradzania pracowników Uniwersytetu Rzeszowskiego w zgodzie z treścią rozdziału VI, § 30, pkt 1 Regulaminu Pracy UR oraz z zasadami sprawiedliwego i adekwatnego do stanowiska i kwalifikacji wynagradzania pracowników.

Nie jest dla nas satysfakcjonująca odpowiedź, że wymienione w regulaminie stawki są jedynie określeniem minimów, a pensje mogą być wyższe, ponieważ wielu z nas zarabia właśnie owe minima, a pierwsze pensje w wysokości najniższej płacy krajowej zostały dla części osób, zajmujących wymienione w niniejszym piśmie stanowiska, już wypłacone (za styczeń 2024 r.). Oświadczamy, że nie łagodzi opisanej sytuacji przewidziany dla niektórych funkcji tzw. dodatek funkcyjny, który, jak sama nazwa wskazuje, jest dodatkiem za pełnioną funkcję, nie może więc być traktowany jako rekompensata rażąco niskich pensji. Obejmuje on zresztą bardzo nieliczną grupę pracowników (dyrektor, kierownik i ich zastępcy). Oczekujemy także, że wynagrodzenie na równorzędnych stanowiskach będzie jednakowe lub zbliżone. Zwracając się z powyższym postulatem wyrażamy również oczekiwanie, że odpowiednie zróżnicowanie wysokości minimalnych wynagrodzeń pracowników wykwalifikowanych znajdzie wyraz także po zmianach płac związanych z planowanymi przez Rząd RP podwyżkami dla sfery budżetowej i nauczycieli. Planowane podwyżki Rządu nie mogą jednak unieważniać naszych postulatów sformułowanych w niniejszym liście otwartym.

Jesteśmy świadomi trudnej sytuacji szkolnictwa wyższego w naszym kraju, jednak nie możemy przystać na rażąco niesprawiedliwe i nieadekwatne do posiadanych kwalifikacji wynagrodzenia. Swoje podpisy składamy w geście sprzeciwu oraz w poczuciu bezradności i frustracji wobec zaistniałej sytuacji. W obliczu stale pogarszającej się sytuacji ekonomicznej pracowników sfery budżetowej (nieliczne i niskie podwyżki w ostatnich latach, rekordowa inflacja, stale pogłębiające się dysproporcje płac w sektorze firm i w budżetówce) wielu z nas znajduje się w dramatycznie trudnej sytuacji ekonomicznej. Pragniemy, aby nasza wspólnota akademicka opierała się na szacunku, sprawiedliwym traktowaniu, dbałości o profesjonalizm i efektywność zawodową, jak również trosce o dobrostan wszystkich członków owej wspólnoty.

z poważaniempracownicy Uniwersytetu Rzeszowskiego

(lista podpisów w załączeniu)

Do wiadomości:

1.     Związek Zawodowy NSZZ Solidarność

2.     Związek Zawodowy ZNP

Aneks do listu otwartego do JM Rektora Uniwersytetu Rzeszowskiego z dnia 17.01.2024

Wykaz stanowisk objętych płacą minimalną w 2024 roku, tj. 4242 zł brutto (za Regulaminem wynagradzania pracowników Uniwersytetu Rzeszowskiego):

pracownicy będący nauczycielami akademickimi:

1. asystent w grupie pracowników badawczych, badawczo-dydaktycznych i dydaktycznych;
  2. lektor, instruktor;

pracownicy niebędący nauczycielami akademickimi:

1. kierownik działu, główny specjalista (wykształcenie wyższe magisterskie, 8 lat pracy)
  2. zastępca kierownika działu (wykształcenie wyższe magisterskie, 6 lat pracy);
  3. starszy specjalista (wykształcenie wyższe magisterskie, 8 lat pracy);
  4. specjalista (wykształcenie wyższe magisterskie, 6 lat pracy);
  5. inspektor nadzoru inwestorskiego (kwalifikacje wg odrębnych przepisów);
  6. inspektor ds. bezpieczeństwa i higieny pracy (kwalifikacje wg odrębnych przepisów);
  7. administrator obiektu (wykształcenie wyższe i 3 lata pracy lub wykształcenie średnie i 5 lat pracy);
  8. samodzielny referent (wykształcenie wyższe magisterskie lub wykształcenie średnie i 2 lata pracy);
  9. referent i inne stanowiska równorzędne (wykształcenie średnie);
  10. pracownik wykwalifikowany, np. elektryk, elektronik, hydraulik, kierowca, konserwator malarz, tokarz, stolarz ślusarz, telemonter, pracownik gospodarczy wykwalifikowany i inne stanowiska równorzędne (wykształcenie podstawowe, niezbędne kwalifikacje potwierdzone uprawnieniami);
  11. portier, pracownik gospodarczy, ogrodnik, recepcjonista, sprzątająca, szatniarz (wykształcenie podstawowe);

pracownicy biblioteczni:

1. bibliotekarz dyplomowany - adiunkt biblioteczny;
  2. kustosz biblioteczny;
  3. starszy bibliotekarz;
  4. bibliotekarz;
  5. młodszy bibliotekarz;
  6. magazynier biblioteczny;
  7. pomocnik biblioteczny, konserwator książki;

pracownicy Wydawnictwa

1. zastępca dyrektora, kierownik redakcji (wykształcenie wyższe, 4 lata pracy);
  2. starszy redaktor, starszy specjalista ds. publikacji (wykształcenie wyższe, 4 lata pracy);
  3. specjalista ds.: druku cyfrowego, umów, marketingu, rozliczeń, kierownik poligrafii/drukarni (wykształcenie wyższe, 3 lata pracy);
  4. redaktor, redaktor językowo-stylistyczny (wykształcenie wyższe, 2 lata pracy); redaktor techniczny (wykształcenie średnie, 3 lata pracy);
  5. operator składu komputerowego i grafiki (wykształcenie średnie, 2 lata pracy);
  6. księgarz, starszy księgarz (wykształcenie średnie, 2 lata pracy);
  7. starszy referent ds. marketingu (wykształcenie wyższe, 3 lata pracy);
  8. montażysta, kopista offsetowy (wykształcenie średnie, 3 lata pracy);
  9. mechanik maszyn poligraficznych (wykształcenie średnie, 3 lata pracy);
  10. introligator przemysłowy i galanteryjny (wykształcenie średnie, 2 lata pracy);

pracownicy naukowo-techniczni i inżynieryjno-techniczni:

1. główny specjalista naukowo – techniczny (stopień doktora, 3 lata pracy);
  2. starszy specjalista naukowo – techniczny (wykształcenie wyższe magisterskie, 8 lat pracy);
  3. specjalista naukowo-techniczny (wykształcenie wyższe magisterskie, 6 lat pracy);
  4. młodszy specjalista naukowo – techniczny (wykształcenie wyższe magisterskie);
  5. starszy specjalista inżynieryjno-techniczny (wykształcenie wyższe magisterskie, 8 lat pracy);
  6. specjalista inżynieryjno-techniczny (wykształcenie wyższe magisterskie, 6 lat pracy);
  7. samodzielny referent inżynieryjno-techniczny (wykształcenie wyższe magisterskie);
  8. technik, biolog, chemik, fizyk, laborant (wykształcenie średnie).

Podpisując, upoważniam Pracownicy UR do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.