Protest przeciw SPPN na Kamionku

Pałac Kultury i Nauki pl. Defilad 1, pok.2012

Sekretariat.BR@um.warszawa.pl

PROTEST

My, mieszkańcy Kamionka, przedsiębiorcy świadczący usługi na Kamionku i ich klienci sprzeciwiamy się wprowadzeniu SPPN na Kamionku fałszywie nazwanemu  przez ZDM „SPPN na Saskiej Kępie”, ponieważ:

1.      Brak było rzetelnej informacji o chęci wprowadzenia SPPN na Kamionku. Wcześniejsze zapowiedzi mówiły o wprowadzeniu SPPN m.in. na Saskiej Kępie, ale Kamionek miał być objęty Strefą w późniejszych latach!

2.      Nieracjonalnie przedzielono Kamionek „kreską na mapie”. Geograficznie, historycznie i kulturowo jesteśmy związani z Grochowem, Skaryszewem, a nie z Saską Kępą. Kamienicę Mińska 15 podzielono na pół !!!

3.      Likwidacji ulega znaczna część miejsc postojowych: na Międzynarodowej przy Parku Skaryszewskim, przy Higienie, na Grochowskiej do Mińskiej (parzysta strona).

4.      Zamienia się parkowanie skośne na równoległe, co drastycznie zmniejsza ilość miejsc postojowych (o około połowę).

5.      Całkowity brak informacji  o konsultacjach dla mieszkańców ze strony odpowiedzialnych urzędów (ZDM, Urząd Miasta i Dzielnicy).

6.      Brak jakichkolwiek rozwiązań dla przedsiębiorców świadczących usługi na terenie i dla mieszkańców Kamionka.

7.      Sprzeczny z polskim prawem (PoRD z 1997r.) „obowiązek” pozostawienia 2,5 m chodnika przy strefie, wobec legalnego 1,5 m.

Wobec powyższego oczekujemy od Państwa Radnych decyzji o nie wprowadzeniu SPPN na Kamionku, poprzedzonej rzetelną kampanią informacyjną wraz z otwartymi konsultacjami dla poinformowanych mieszkańców, a przede wszystkim po zasięgnięciu informacji od mieszkańców Kamionka, na ile są oni w ogóle zainteresowani wprowadzaniem SPPN i czy uważają to rozwiązanie za korzystne dla swojej okolicy.

(w oryginale miejsce na podpisy)

Mieszkańcy Kamionka, Leszek Siejka - Radny Osiedla Kamionek    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Mieszkańcy Kamionka, Leszek Siejka - Radny Osiedla Kamionek do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.