protest przeciwko likwidacji klas w LO nr VI we Wroclawiu

NIE DLA ZMIENIJSZENIA LICZBY KLAS PIERWSZYCH W LO Nr VI W ROKU 2014/2015 !!!

Urząd Miasta planuje od nowego roku szkolnego

zmniejszyć nabór do klas I w LO Nr VI na Pilczycach do dwóch klas!

SZÓSTKA
, to szkoła od blisko 70 lat kształcącą młodzież z Pilczyc, Kozanowa, Popowic, Maślic i innych pobliskich dzielnic oraz gmin. Jest najbliższą szkołą ponadgimnazjalną dla tych osób, które nie chcą godzinami dojeżdżać do centrum, a mieć szansę na rzetelne przygotowanie do matury.

Zwracamy się do Was o poparcie starań szkoły, by przywrócić jej nabór do czterech klas! Poprzyjcie nas jeśli:

• rozumiecie potrzebę funkcjonowania dobrej (zdawalność matury – 100%) szkoły średniej w tej części miasta,
  • wiecie o planach miasta rozbudowy Stabłowic, Złotnik i okolic, dla których to dzielnic SZÓSTKA będzie szansą na dostęp do edukacji blisko domu,
  • nie chcecie trafić do szkoły, która dba tylko o wyniki, nie o człowieka,
  • znacie tę szkołę, jej tradycję i miejsce w życiu osiedla,
  • dobrze wspominacie spędzone tutaj lata,
  • wiecie, że atmosfera w SZÓSTCE jest godna pozazdroszczenia – w plebiscytach Gazety. pl na Najfajniejsze LO we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku uzyskaliśmy DWA RAZY III miejsce!!!
  • szukacie dobrej, małej i bezpiecznej szkoły dla swoich dzieci.

Jeśli szkoła uzyska pozwolenie na nabór tylko do 2. klas, uczniowie okolicznych gimnazjów stracą około 96. miejsc w szkole blisko domu. Utracą możliwość wyboru klasy humanistycznej, przygotowania do matury z geografii i historii. Nie będą mieli szansy na funkcjonowanie w placówce z doskonałą opieką pedagogiczno-psychologiczną.

Nauczyciele  i Pracownicy LO nr VI

Żyj globalnie, działaj lokalnie, poprzyj szkołę blisko domu!!!

Małgorzata Urban    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Małgorzata Urban do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.