PROTEST PRZECIWKO ZBIERANIU I SKŁADOWANIU ODPADÓW W MISZEWKU

Burmistrz Gminy

Żukowo

PROTEST

My, niżej podpisani po szczegółowym zapoznaniu się ze specyfikacją dotyczącą wybudowania na działce 112/3 w Miszewku , składu i przeróbki odpadów składamy niniejszym Protest dotyczący planowanej inwestycji.

Powodem protestu są następujące zagrożenia będące efektem tego rodzaju działalności :

1. zanieczyszczanie wód gruntowych

2. znaczny wzrost poziomu hałasu

3. bardzo duże zapylenie otoczenia

4. poważne utrudnienia komunikacyjne na drodze krajowej 220

5. duże zużycie wody, co w świetle już istniejących deficytów, będzie stwarzać poważne zagrożenie dla środowiska naturalnego

6. zanieczyszczenie przyległego lasu, który jest terenem rekreacyjnym dla okolicznych mieszkańców

7. pogorszenie wizerunku okolicy i spadku wartości działek na skutek sąsiedztwa z odpadami, hałasem i zapyleniem

Stwierdzone nieścisłości w informacji

Po szczegółowym zapoznaniu się z informacją na temat budowy punktu zbierania

i przetwarzana odpadów, stwierdzamy w jej treści istnienie szeregu nieścisłości, które z oczywistych powodów budzą nasze obawy:

1. wody gruntowe i cieki wodne

W tej okolicy występuje wysoki stan wód gruntowych. Dodatkowo, w sąsiedztwie działki 112/3 znajdują się cieki wodne oraz rowy, które odprowadzają wody opadowe do przyległego bagna

i stawu z hodowlą ryb. Wybudowanie w tym miejscu zakładu o planowanym profilu działalności niewątpliwie wpłynie negatywnie na istniejący ekosystem.

2. wynikająca ze specyfikacji różnica pomiędzy wwożonymi a wywożonymi odpadami wskazuje, że na działce corocznie pozostanie około 3 tysięcy ton niezagospodarowanych odpadów

3. Istnieje wyraźna niespójność czasu pracy kruszarki ( 50 ton/godzinę x 210 godzin rocznie = 10.500 ton. Przywożonych będzie 3744 ciężarówek x 10 ton czyli 37.440 ton.

Z powyższego wyliczenia niezbicie wynika , że kruszarka będzie pracować 650 godzin rocznie.

4. wykazane w specyfikacji zużycie wody jest naszym zdaniem rażąco zaniżone.

Z podanych danych wynika, że na 1 tonę gruzu będzie zużywanych około 9 litrów wody, ale w tych wyliczeniach nie uwzględniono zapotrzebowania na wodę do kurtyn wodnych, zraszaczy placów oraz wody zużywanej na cele socjalne

5. z podanych w specyfikacji , ilości pojazdów korzystających z wjazdu na działkę 112/3, wynika że na teren i z terenu posesji średnio co 14 minut będą wjeżdżały lub wyjeżdżały samochody. Ze względu na bezpośrednie sąsiedztwo Stacji Benzynowej Lotos stwarzać to będzie poważne zagrożenia , w tym także trudne do oszacowania w skutkach utrudnienia komunikacyjne na drodze krajowej 220.

Reasumując, wszystkie wskazane powyżej okoliczności związane z planowaną inwestycją, której przedmiotem będzie transport odpadów, ich przeróbka oraz przesypywanie gruzu będą rujnowały życie mieszkańców i sąsiadujących firm. Ucierpią na tym nie tylko ludzie ale również środowisko naturalne i okoliczne ekosystemy.

W załączeniu przekazujemy listę podpisów osób, które przyłączyły się do oprotestowania omawianej inwestycji.

Składając podpis, uprawniam Barbara Mocarska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.