Przejazd dla rowerów w Dąbrowie w pobliżu skrzyżowania ul. Leśnej i Wiejskiej

Ul. Leśna 1c

62-070 Dopiewo

WNIOSEK O UTWORZENIE PRZEJAZDU ROWEROWEGO W DĄBROWIE

Zwracamy się z uprzejmą prośbą o utworzenie przejazdu rowerowego na istniejącym już przejściu dla pieszych w ciągu chodnika z dopuszczonym ruchem rowerowym łączącego Skórzewo z Dąbrową, tuż przy skrzyżowaniu ulicy Wiejskiej z Krańcową. Przejazd taki umożliwiałby bezpieczny skręt w prawo w ulicę Leśną lub kontynuację jazdy asfaltem prosto, ulicą Wiejską (jadąc od strony Skórzewa).

W tym miejscu w dniu 1 października 2020 roku zdarzył się wypadek z udziałem rowerzysty. Jest to miejsce, w którym wielu rowerzystów przeprowadza rower bądź przejeżdża nim przez pasy. Przekraczają ulicę w tym miejscu, ponieważ dojechanie do skrzyżowania Leśnej z Wiejską nie ułatwia zgodnego z przepisami, bezpiecznego pokonania tego skrzyżowania. Problemem jest tam wysoki krawężnik oraz brak przejścia dla pieszych w bezpośrednim sąsiedztwie skrzyżowania.

Koszt oznakowania poziomego i pionowego w tym miejscu w skali budżetu Gminy jest pomijalny, a może ocalić komuś zdrowie lub życie.

W tym miejscu chcielibyśmy nadmienić, że wcześniejsza petycja mieszkańców o montaż stojaków rowerowych przy przystanku niedaleko tego samego skrzyżowania została odrzucona. Społeczność rowerzystów Dąbrowy bardzo liczy na to, że Gmina tym razem przychyli się do naszej prośby.

Mieszkańcy Dąbrowy i okolic

Otrzymują do wiadomości:

1. Komendant Policji w Dopiewie Piotr Wiczyński

2. Starostwo Powiatowe w Poznaniu

Składając podpis, uprawniam Szymon Jasiński do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.