Przywrócenie oddziału położniczo-ginekologicznego w Pucku

W związku z informacją o likwidacji oddziału położniczo-ginekologiczno w szpitalu powiatowym w Pucku, wzywamy Wojewodę Pomorskiego do podjęcia natychmiastowych działań zmierzających do ponownego otwarcia wyżej wymienionego oddziału w tej placówce.

Na dzień 1 czerwca 2021 roku zapowiedziano, że Szpital Pucki Sp. z o.o. przestaje być szpitalem covidowym i przejdzie do normalnego trybu funkcjonowania. Jednakże pojawiły się informacje, że oddział położniczo-ginekologiczny nie wznowi swojej działalności. Jest to jedyny szpital powiatowy z porodówką i oddziałem neonatologicznym w powiecie puckim.

Żądamy i apelujemy do Wojewody Pomorskiego Dariusza Drelicha o podjęcie pilnych działań w kierunku przywrócenia działalności tego oddziału.

Chcemy, aby nasze dzieci rodziły się blisko domu!

Chcemy, aby kobiety ciężarne miały zapewniony dostęp do opieki szpitalnej blisko swojego miejsca zamieszkania!

Chcemy, aby turystka w ciąży mogła czuć się bezpiecznie, mieć zapewniony dostęp do opieki położniczej i lekarskiej w nagłej sytuacji porodowej!

Chcemy, aby mieszkanki Półwyspu Helskiego, oraz turystki tam przebywające, które będą rodziły w sezonie urlopowym, miały pewność, że dojadą na czas do szpitala i nie dojdzie do sytuacji gdzie poród, z powodu korków, odbędzie się w samochodzie. Z Helu do Wejherowa jest aż 68 km!!!

Chcemy, aby nasze dzieci mogły mieć wpisane w dokumentach jako miejsce urodzenia miasto Puck!

Żądamy, aby lekarze pracujący na oddziale mieli godne warunki pracy!

Żądamy, aby szpital zatrudnił odpowiednią liczbę lekarzy ginekologów i anestezjologów, tak aby lekarze nie byli przepracowani!

Żądamy, dostępu do znieczulenia w trakcie porodu dla pacjentek!

Pozostawienie miasta Puck oraz całego powiatu bez opieki lekarskiej naraża przyszłe mamy i dzieci na zagrożenie zdrowia i życia. Do najbliższego szpitala, w Wejherowie, są 23 km, ale realny czas dojazdu z powodu korków, czasami przekracza nawet godzinę!

Co więcej, placówka w Wejherowie też ma swoje ograniczenia i nie jest w stanie z dnia na dzień przyjąć dwa razy więcej pacjentek i zapewnić im odpowiedniej opieki.

W związku z tym, wzywamy Wojewodę Pomorskiego do przywrócenia działania oddziału ginekologiczno-położniczego

Tylko ponowne wznowienie przyjęć na oddział może zapewnić bezpieczeństwo mieszkankom naszego regionu, turystkom i ich nienarodzonym jeszcze dzieciom.

Jeśli się zgadzasz to podpisz petycję i udostępnij dalej!

Podpisując, upoważniam Kasia do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.