Przywrócenie wolontariatu w Zaklikowskim Przytulisku

Do Burmistrza Miasta Zaklików Pana Zdzisława Wójcika

Szanowny Panie Burmistrzu , Szanowna Rado Gminy

Zwracamy sie do Państwa w sprawie przytuliska dla bezdomnych zwierząt znajdującego sie na terenie gminy Zaklików przy zakładzie Usług Komunalnych.

Z ogromnym niepokojem oraz niedowierzaniem przyjęliśmy wiadomość , iż w zeszłym tygodniu dostęp do psów został wolontariuszom uniemożliwiony poprzez założenie kłódek na kojce.

Wolontariat w Przytulisku działał prawie 5 lat. W ciągu tego czasu wolontariusze wykonywali liczne prace na rzecz zwierząt sprawiając, że ich pobyt w Przytulisku był bardziej znośny:

- dbali, by psy miały kontakt z człowiekiem, wychodziły na spacery. Poznawali usposobienia i charaktery psów, robili im zdjęcia potrzebne w procesie szukania im nowych domów oraz przeprowadzali cały proces adopcyjny (w ciągu 5 lat przeprowadzili kilkadziesiąt udanych adopcji!!!).

- informowali pracowników na bieżąco o niepokojących u psów objawach świadczących o chorobie

- sprzątali boksy, karmili psy, napełniali miski wodą

- założyli stronę internetową, na której zamieszczali zdjęcia i opisy psów do adopcji

- zdobyli dla Przytuliska wielu czynnie je wspierających sympatyków i darczyńców z całej Polski

- organizowali wiele akcji internetowych (zbiórki, bazarki) mających na celu zdobycie pomocy materialnej w postaci karm czy innych artykułów ułatwiających psom przetrwać czas spędzony w przytulisku

Aby cały ten ogrom pracy nie poszedł na marne, niezbędna jest kontynuacja wolontariatu, podpisanie umów i przywrócenie możliwości zajmowania się wolontariuszy psami.

Każde schronisko/przytulisko doskonale zdaje sobie sprawę, iż dobrze działający wolontariat oznacza szczęśliwsze zwierzaki, które z jakichś przyczyn stały się bezdomne, a także znaczne zmniejszanie poziomu bezdomności na terenie gminy. Bioroąc pod uwagę fakt, iż zwierzaki te są "na utrzymaniu" Gminy - ma to korzystny wpływ finansowy.  Nie jesteśmy w stanie pojąć decyzji kierownictwa Przytuliska, które zamyka przed wolontariuszami bramę, działając tym samym na szkodę przebywających tam zwierząt.

Szanowni Państwo bardzo prosimy o mediacje pomiędzy Przytuliskiem, a wolontariuszami, natychmiastowym uregulowaniem sytuacji z umowami dla wolontariuszy oraz szybkim otwarciem boksów. Psy nie stanowią własności Przytuliska, są jedyne pod jego opieką, która powinna przebiegać prawidłowo, godnie i po ludzku, a Gmina przeznaczając środki finansowe z budżetu powinna kontrolować jak przebiega realizacja tego zadania i pomagać w sprawach organizacyjnych. Liczymy na szybką interwencję i rozwiązanie tego problemu gdyż bardzo nam leży na sercu dobro zwierząt z Przytuliska.

Prosimy pamiętać, iż psy przebywające pod Państwa opieką to żywe, czujące stworzenia, które cierpią będąc przetrzymywane w niewoli, bez kontaktu z człowiekiem.

Składając podpis, uprawniam Karolina Hankus do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.