Przywróćcie godziny pracy trenerów MOS Pruszków

Zwracamy się do Zarządu Powiatu Pruszkowskiego z apelem o zmianę decyzji pana Michała Grzywacza - dyrektora Międzyszkolnego Ośrodka Sportowego w Pruszkowie, dotyczącej zmniejszenia liczby godzin pracy trenerów sekcji sportowych w arkuszu organizacyjnym placówki na rok szkolny 2020/21.

W sekcjach sportowych MOS trenuje ponad 220 dzieci (akrobatyka sportowa - 40, koszykówka - 130, lekkoatletyka - 13, siatkówka - 40). Decyzją dyrektora MOS, pana Michała Grzywacza od początku roku szkolnego 2020/21 tygodniowa ilość pracy trenerów we wszystkich sekcjach została zmniejszona o łącznie 27 godzin.

Szczególnie skutki decyzji dyrektora MOS odczuje sekcja akrobatyki sportowej, w której trenuje na stałe czterdzieścioro dzieci, w dwóch grupach, naborowej i zaawansowanej. Treningi są prowadzone trzy razy w tygodniu po trzy godziny (w sumie 9 godzin w tygodniu), przez dwóch trenerów.

Redukcja etatów trenerskich do 14 godzin tygodniowo, spowodowała rezygnację z pracy przez jednego z trenerów. Powoduje to, że dalsza działalność sekcji akrobatyki sportowej jest zagrożona, a bezpieczeństwo na treningach nie może być zapewnione.

Podobnie sytuacja przedstawia się w przypadku sekcji siatkówki – zmniejszenie liczby godzin trenerów o 12 tygodniowo oznacza zwolnienie z pracy jednego z trenerów sekcji.

Okazuje się, że największe cięcia dotyczą sekcji sportowych i zajęć dla dzieci (łącznie 26 godzin tygodniowo), gdy tymczasem liczba godzin pracowników zajmujących się tzw. sportem masowym, czyli organizacją zawodów międzyszkolnych zmniejszyła się tylko o jedną godzinę.

Rozumiemy konieczność szukania oszczędności, będących wynikiem epidemii COVID19, ale nie zgadzamy się na robienie tego kosztem zajęć dla dzieci i ich bezpieczeństwa.

Wierzymy, że Zarządowi Powiatu Pruszkowskiego, tak jak nam, zależy na wspieraniu zdrowego rozwoju dzieci i promowaniu aktywności sportowej młodzieży. Dlatego zwracamy się z apelem o zrewidowanie podjętej przez Dyrektora Międzyszkolnego Ośrodka Sportowego decyzji i przywrócenie zlikwidowanych godzin pracy trenerów poszczególnych sekcji.

Pełna treść petycji przesłanej do Zarządu Powiatu Pruszkowskiego poniżej.

MOS1.jpg

MOS2.jpg

Rodzice dzieci trenujących w sekcjach sportowych MOS Pruszków    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Rodzice dzieci trenujących w sekcjach sportowych MOS Pruszków będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: