Przyznawanie bonu żłobkowego w Warszawie bez konieczności rezygnacji z kolejki do placówki państwowej

Szanowni Państwo,

Sytuacja Rodziców małych dzieci w Warszawie jest ogromnie trudna. Stan wolnych miejsc w placówkach państwowych jest tragiczny. Dzieci przybywa, a miejsca w placówkach państowywch pojawiają się, ale w niewystarczającej ilości.

Koszty placówek prywatnych rosną z roku na rok. Aktualnie Rodzice mają prawo do wsparcia tego wydatku w formie bonu żłobkowego, który wynosi 400 zł miesięcznie.

ALE! Warunkiem jego otrzymania jest rezygnacja z oczekiwania na miejsce w placówce państwowej. Nie powinno tak być! Wsparcie to jest ogromnie potrzebne, ale nie rekompensuje braku miejsca w placówce publicznej, której koszty miesięczne są ok. 7 razy mniejsze niż opłacanie placówki prywatnej! Nawet jeżeli dziecko nie dostało się do najmłodszej grupy, może, po jakimś czasie miałoby szanse dostać się do grypy starszej.

Bardzo często wybór placówki prywatnej nie jest wyborem Rodzica, a koniecznością - ponieważ dziecko nie dostało się do żłobka państwowego.

Taka zmiana jest potrzebna i będzie realnym wsparciem dla Rodzica chcącego skorzystać z opieki w placówce publicznej.

RODZICE! PODPISUJMY! UDOSTĘPNIAJMY!

Joanna Osiejewicz    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Joanna Osiejewicz do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.