Ratujmy Świętokrzyski Park Narodowy!

My, niżej podpisani, domagamy się od Ministerstwa Klimatu i Środowiska wycofania się z naruszającego prawo rozporządzenia zmiany granic ŚPN. Jest to decyzja szkodliwa społecznie i przyrodniczo. Ministerstwo ma obowiązek działać na rzecz ochrony przyrody, a nie jej niszczenia.

Były minister środowiska, Michał Woś, w ostatnim dniu swojego urzędowania wydał - nieudostępnione w Biuletynie Informacji Publicznej - rozporządzenie, wg którego z granic parku narodowego ma zostać wyłączone 1,3 ha na Łyścu oraz włączone - jako swoista rekompensata - znacznie oddalone od parku 60 ha izolowanej enklawy leśnej pod Grzegorzowicami, która nie ma rozpoznanej wartości przyrodniczej i najprawdopodobniej nie spełnia wymogów stawianych terenom parków narodowych. Jest to działanie formalnie bezprawne, a merytorycznie - nieuzasadnione.

Projekt zmian granic parku narodowego wymaga szerokich i dogłębnych konsultacji społecznych, które zostały ograniczone przez byłego ministra do paru wybranych przez niego organizacji, z pominięciem m.in. zaangażowanego od lat w tę sprawę Stowarzyszenia MOST. Ministerstwo ma obowiązek przestrzegać prawa, tj. art.10 ust. 2 ustawy o ochronie przyrody, który nakłada obowiązek uzyskania opinii od zainteresowanych organizacji pozarządowych, na co mają one 30 dni, oraz informować o konsultacjach społecznych tak, by informacja stała się powszechna i ogólnodostępna. Przepis ten nie daje ministrowi prawa do woluntarystycznego wyboru organizacji pozarządowych. W świetle prawa konsultacje nie odbyły się.

Były minister argumentuje wyłączenie z granic ŚPN terenu na Łyścu bezpowrotną utratą wartości przyrodniczej. To fałszywy powód, bo w rzeczywistości ten teren nie zmienił się od 1924 r., kiedy został objęty ochroną. Prawdziwą przyczyną wyłączenia jest chęć oddania 1,3 ha na Łyścu oblatom z klasztoru na Świętym Krzyżu, którzy do tego terenu nie mają żadnych praw.

Jako obywatele sprzeciwiamy się bezprawnym próbom ograbiania parków narodowych z cennych terenów i działaniom ze szkodą Państwa Polskiego na rzecz innego, obcego Państwa - Watykanu!

prof. Joanna Senyszyn

Składając podpis, uprawniam Joanna Senyszyn do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.