Sprzeciw dotyczacy planowanej likwidacji ulgi abolicyjnej

W dniu 4 września 2020 roku, w harmonogramie prac Rady Ministrów pojawił się projekt nowelizacji ustawy o podatku dochodowym likwidujący istniejącą od 2008 roku ulgę abolicyjną - tzw. projekt UD126.

Rząd poszukując pieniędzy do załatania budżetu sięga do kieszeni Polaków pracujących za granicą.

Jeżeli pracujesz w takim kraju jak Wielka Brytania, Norwegia, Austra, Holandia, Rosja, USA, Słowenia, Singapur, Australia, Nowe Zelandia czy wiele innych, jeżeli stosowałeś do tej poru metodę proporcjonalnego odliczenia w celu uniknięcia podwójnego opodatkowania w Polsce, lub kraj w którym pracujesz nie podpisał z Polską umowy u unikaniu podwójnego opodatkowania, to ta sprawa dotyczy właśnie Ciebie.

Ulga abolicyjna została wprowadzona w celu zrównania obu metod unikania podwójnego opodatkowania, to jest wyłaczenia z progresją oraz niekorzystnej - proporcjonalnego odliczenia. Po jej likwidacji wykonując te samą pracę za te same pieniądze na przykład w Danii zapłacisz dużo mniejszy podatek niż wykonując ją w Wielkiej Brytanii. Sytuacja taka w zasadniczy sposób narusza zasadę równości wobec prawa.

Płacisz podatki w kraju w którym pracujesz? Nie szkodzi, jeżeli są niższe niż w Polsce to różnicę dopłacisz polskiemu fiskusowi.

W dobie elektronicznej wymiany danych Twoje dochody już nie są tajemnicą. Urzędy Skarbowe poszczególnych krajów wymieniają informacje o rezydentach podatkowych. Nie ukryjesz się.

O co wnosimy?

Wnosimy o wykreślenie z nowelizacji ustawy o podatku dochodowym zapisu likwidującego ulgę abolicyjną.

Więcej informacji:

------------------------------------------------------------------------------

PROSIMY O UDOSTĘPNIANIE PETYCJI SWOIM

ZNAJOMYM ORAZ SPRAWDZENIE SKRZYNKI E-MAIL.

PODPIS WYMAGA POTWIERDZENIA.

-------------------------------------------------------------------------------

Tomasz Błaszczyk    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Tomasz Błaszczyk do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.