STOP kłamstwom Putina – Napisz do Ambasadora Federacji Rosyjskiej

Jego Ekscelencja Sergei Andreev
Ambasador Federacji Rosyjskiej

Z wielkim oburzeniem przyjąłem historyczne kłamstwa Prezydenta Władimira Putina dotyczące roli Polski w rozpoczęciu II wojny światowej. Jako obywatel Polski chcę stanowczo zaprotestować wobec tak haniebnych i krzywdzących słów.

Wypowiedzi Pana Prezydenta są bowiem nie tylko nieprawdziwe, ale niszczą relacje między naszymi Narodami. Słowa te poddają również w wątpliwość ich dotychczasowy przebieg i przyszłość. Niedopuszczalna jest bowiem sytuacja, gdy głowa państwa, w niejasnych celach politycznych, posługuje się tak okrutnym kłamstwem. Rola Polski w II wojnie światowej była jedna i historycznie niepodważalna – padła ona ofiarą dwóch zbrodniczych ideologii.

Naród polski, jak i naród rosyjski, wystarczająco dużo wycierpiały zarówno ze strony hitlerowskich Niemiec, jak również od władzy sowieckiej Rosji, byśmy się dziś godzili na zakłamywanie historii i nazywanie ofiar winnymi. Jasne jest bowiem dla mnie, że polsko – rosyjskie relacje mają sens wtedy i tylko wtedy, gdy są zbudowane na prawdzie.

Władysław Kosiniak-Kamysz    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Władysław Kosiniak-Kamysz do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.