STOP LIKWIDACJI DOMU SAMOTNEJ MATKI I DZIECKA NA PRADZE PÓŁNOC- PETYCJA

STOP LIKWIDACJI DOMU SAMOTNEJ MATKI I DZIECKA NA PRADZE PÓŁNOC PRZY UL.SZYMANOWSKIEGO 4A

do władz m.st. Warszawy w sprawie uratowania i umożliwienia dalszego funkcjonowania Domu Samotnej Matki i Dziecka przy ul . Szymanowskiego 4a na Pradze - Północ

My niżej podpisani wyrażamy stanowczy sprzeciw wobec działań władz . m.st. Warszawy, które zmierzają do likwidacji Domu Samotnej Matki i Dziecka przy ul . Szymanowskiego 4a na Pradze - Północ i przekazania lokalu nr 100 przy ul. Szymanowskiego 4a na rzecz Warszawskiego Centrum Integracji „Integracyjna Warszawa" . Dom Samotnej Matki i Dziecka przy ul. Szymanowskiego 4a prowadzony jest od lat 90. przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Dzielnicy Praga - Północ m.st. Warszawy. Placówka od blisko 30 lat niesie pomoc najbardziej potrzebującym matkom w trudnej sytuacji życiowej, dając bezpieczne schronienie i dalszą perspektywę pomocy . Mieszkańcy Pragi - Północ oraz organizacje społeczne popierają funkcjonowanie Domu w obecnej lokalizacji oraz wspierają jego funkcjonowanie poprzez m.in. cykliczne organizowane formy wsparcia jak turnieje charytatywne, zbiórki świąteczne, wolontariat itp . Dom Samotnej Matki i Dziecka w obecnej formule jest miejscem kameralnym, świadczącym możliwość indywidualnej pomocy i integracji ze społecznością lokalną ofiarom przemocy . Sprzeciwiamy się likwidacji Domu i przeniesienia podopiecznych do innych placówek oddalonych od Pragi - Północ . Dodatkowo sprzeciwiamy się odebraniu lokalu z zasobu dzielnicy (Zakładu Gospodarowania Nieruchomościami) i przekazaniu go na Warszawskiego Centrum Integracji "Integracyjna Warszawa". Pomoc potrzebującym (m.in. osobom bezdomnym i uchodźcom) nie powinna być świadczona kosztem innych osób w kryzysie, uciekającym od przemocy domowej i poszukujących wsparcia .

Małgorzata Grzegorzewska    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Małgorzata Grzegorzewska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.