Szczepienia przeciw COVID-19 dla Bibliotekarzy z Bibliotek Publicznych

Profesor Piotr Gliński,
Minister Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu

Szanowny Panie Ministrze,

zwracamy się z gorącym apelem, aby dobrowolnymi szczepieniami przeciw COVID-19 objęci zostali w grupie "I" również pracownicy bibliotek publicznych, tak jak ma to już miejsce w przypadku bibliotekarzy-nauczycieli pracujących w bibliotekach szkolnych. Grupa, którą należałoby zaszczepić, obejmuje ok. 20 tys. osób w skali całej Polski.

Biblioteki to nie tylko książki - to przede wszystkim instytucje działające dla dobra publicznego, miejsca, gdzie można ciekawie spędzić czas. W bibliotekach toczy się życie kulturalne, tutaj spotyka się lokalna społeczność, która dzięki temu integruje się, a także zdobywa wiedzę i poszerza swoje horyzonty. Dotyczy to wszystkich grup wiekowych. W 2019 r. biblioteki publiczne zorganizowały 275 tys. wydarzeń, w których uczestniczyło 7 milionów mieszkańców. Jako placówki działające bezpłatnie, są jednocześnie tymi, które są najbardziej dostępne.

W Polsce działa ponad 7881 bibliotek publicznych, a na każdą placówkę przypada średnio niemal 5000 mieszkańców (dane GUS z roku 2019). Jednocześnie ponad połowa placówek mieści się w małych miejscowościach i na wsiach, gdzie nierzadko stanowią one jedyną publiczną instytucję kultury.

Biblioteki, nie bez trudu, dostosowały ofertę i sposoby działania do warunków epidemicznych, aby w dalszym ciągu realizować swoją funkcję lokalnych placówek kulturalnych i edukacyjnych. Organizują spotkania i zajęcia w formie online, zachęcają do wypożyczania e-booków i audiobooków, jednak w dalszym ciągu nie mogą całkowicie uniknąć kontaktu z czytelnikami, którzy przychodzą do budynku instytucji, by oddać lub wypożyczyć książki w formie drukowanej. Pomimo stosowania się do rządowych zaleceń, pracownicy bibliotek, działając na pierwszym froncie odradzającego się życia kulturalnego - są w grupie wysokiego ryzyka zarażenia wirusem COVID-19. Zaszczepienie pracowników tych placówek pozwoliłoby nie tylko na szybszy powrót do normalności, ale przede wszystkim zapobiegłoby dalszej społecznej izolacji.

Panie Ministrze, apelujemy do Pana o działania, które pozwolą wprowadzić do Narodowego Programu Szczepień zmiany, które zagwarantują pracownikom bibliotek publicznych możliwość jak najszybszych szczepień przeciw COVID-19.

Good Books Marcin Skrabka
w imieniu Bibliotekarzy Bibliotek Publicznych

Good Books Marcin Skrabka    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Good Books Marcin Skrabka do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.