Uruchomienie transportu publicznego na linii Radocza-Wadowice.

AR-311059914.jpgOd marca br. mieszkańcy Radoczy po raz kolejny zostali pozbawieni transportu publicznego, dzięki któremu mogli dostać się do Wadowic - miasta powiatowego, gdzie mieszczą się szkoły, instytucje i opieka zdrowotna. Jest to niezrozumiałe, zwłaszcza w obliczu szumnie rozwijającej się komunikacji powiatowej, a także tego, że do innych wiosek gminy (Lgota i Witanowice) komunikacja gminna jeździ i jest chwalona przez mieszkańców za dobrą jakość, punktualność i niezawodność.

Mamy świadomość, że temat transportu publicznego nie jest łatwy, ale dla nas jako społeczności Radoczy jest niezmiernie ważny. Nie zgadzamy się na to, aby samorząd i prywatny przewoźnik bawili się naszym kosztem i co rusz zawieszali swoje linie, a potem je wznawiali. Taka sytuacja ma miejsce od dwóch lat i doprowadziła do tego, że teraz po raz kolejny nie ma żadnego przewoźnika.

Zwracamy się z prośbą do Wójta Gminy Tomice i Starosty Powiatowego w Wadowicach o jak najszybsze załatwienie tej sprawy i uruchomienie linii komunikacji gminnej lub powiatowej na ww. trasie. To wstyd, aby największa wioska gminy Tomice była białą plamą na komunikacyjnej mapie Polski, a starsi ludzie musieli maszerować kilka kilometrów do drogi krajowej, aby dostać się do lekarza.

Prosimy o pozytywne i jak najszybsze załatwienie tej sprawy.

Mieszkańcy Radoczy    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Mieszkańcy Radoczy do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.