Uwzględnienie osiedla Wierzbno w rozszerzeniu Strefy Płatnego Parkowania

Zaproponowane przez warszawski Ratusz rozszerzenie Strefy Płatnego Parkowania o kolejne rejony dzielnicy Mokotów spowoduje, że po ostatnim z planowanych rozszerzeń w roku 2023, osiedle Wierzbno zostanie otoczone strefą, w której parkowanie będzie dozwolone za opłatą. W efekcie na wąskie uliczki Wierzbna wjadą setki pojazdów pracowników Mordoru oraz osób przyjeżdżających na Mokotów, którzy będą poszukiwać możliwości bezpłatnego parkowania. Dodatkowo, wzrośnie liczba samochodów, które okupują - już obecnie deficytowe - miejsca parkingowe przez cały tydzień roboczy i odjeżdżają dopiero w piątki, gdy ich właściciele wracają w strony rodzinne, by powrócić w niedzielny wieczór.

My, mieszkańcy Wierzbna, postulujemy ujęcie naszego osiedla w planach rozszerzenia SPP. Chcemy legalnie parkować, wnosząc opłaty abonamentowe i jednocześnie wiedzieć, że po powrocie do domu znajdziemy miejsca dla naszych samochodów. Długotrwałe poszukiwanie wolnego miejsca to zwiększona emisja spalin i hałasu, zaś darmowe parkowanie zachęca do pozostawiania pojazdów na dłuższy czas.

Objęcie osiedla Strefą Płatnego Parkowania przyniesie następujące korzyści:

- ograniczy liczbę pojazdów parkujących i wjeżdżających na Wierzbno, przyczyniając się do poprawy komfortu mieszkańców i jakości powietrza;

- spowoduje wzrost przychodów miasta z tytułu opłat za parkowanie;

- ograniczy nierówność traktowania mieszkańców osiedla w stosunku do mieszkańców innych rejonów miasta (np. mieszkaniec Śródmieścia parkuje na Wierzbnie za darmo, a mieszkaniec Wierzbna na Śródmieściu musi ponosić koszty parkowania).

Zachęcamy do podpisywania petycji i upowszechniania jej treści.
SPP.jpg

Składając podpis, uprawniam Tomasz do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.