Walka o gryzonie i króliki

Witaj! Pewnie nigdy nie myślałeś/aś o tym, że szczury są silnie stadne, wymagają dużej klatki - dla 3 szczurków minimum to 80x50x80 cm, gdzie 80 to minimalna wysokość - ich klatki muszą być wysokie. (im więcej szczurków tym większa klatka) Należy zapewnić im dobrej jakości pokarm (zalecane karmy : futter paradies, mixerama, niezłe ziółko czy JR Farm - których zwykle nie ma w stacjonarnych sklepach zoologicznych), wybiegi czy opiekę weterynarza wyspecjalizowanego w leczeniu gryzoni gdy zajdzie potrzeba. Chomiki to samotniki, nie mogą żyć w stadach i choć są takie małe wymagają dużego lokum (zalecane 50x100 cm), mają wymagania odnośnie akcesoriów i opieki np. Małe chomiki muszą mieć kołowrotek minimum 20 cm średnicy, duże (syryjczyki) 28 cm średnica, a kule do biegania to samo zło! To tylko dwa przykłady i to tyczy się wszystkich innych gryzoni czy zajęczaków. Zdecydowana większość sklepów zoologicznych nie ma pojęcia o prawidłowych warunkach dla danego gatunku i wpycha ludziom najgorsze (no bo przecież najtańsze, żeby nie przepłacać na jakiegoś tam zwierzaka...) karmy, najmniejsze klatki i nieodpowiwdnie akcesoria. Wprowadzaja ludzi w błąd odnośnie stadności czy samotniczego trybu życia (np. Mówią, że swinki morskie można trzymać samotnie, a chomiki w parach co jest nie prawdą). Większość z tych zwierząt pochodzi z pseudohodowli gdzie samice są bez przerwy zapładniane i często padają z wycieńczenia, a młode zbyt wcześnie odbierane są od matek. Ludzie często idąc po chomika do sklepu zoologicznego nie zastanawiają się, jakie powinni mu zapewnić warunki - idą przecież po zabawkę dla dziecka (tak to wygląda w większości przypadków niestety). To powinno się zmienić! Sklepy zoologiczne powinny pozyskiwać zwierzęta z legalnych prawidłowo prowadzonych hodowli czy punktów adopcyjnych (tak, istnieją adopcje gryzoni! Wiele jest porzucanych i szuka lepszych właścicieli.), klatki, akwaria i akcesoria powinny być tylko w tych dopuszczalnych wymiarach dla danego gatunku, pokarmy tylko te właściwe (nie jakieś odpady z barwnikami). Sprzedawca powninen mieć podstawową wiedzę i uświadamiać klienta. Tym sposobem każdy byłby świadomy tego, o co walczymy w tej petycji! Kary za nieodpowiednie traktowanie i znęcanie nad gryzoniami powinny być i nie gorsze niż za znęcanie się nad większymi zwierzętami. Czy to pies czy mysz - te istoty są żywe i tak samo odczuwają ból.

Czego chcemy?

1. Zakazania pseudohodowli i Zaostrzenia kar dla pseudohodowców

2. Zakazu sprzedaży nieodpowiednich karm, klatek i akcesoriów

3. Większych kar za nie zapewnienie zwierzęciu choć minimalnych dopuszczalnych warunków bytowych i znęcanie się

4. Większy nacisk sprzedawców w sklepach zoologicznych na uświadamianie klientom potrzeb zwierzęcia

PicsArt_09-10-12.56_.43_.jpg

Marta (Szczurka97)    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Marta (Szczurka97) do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.