WIELKOPOLANIE W SPRAWIE UCHODŹCÓW

refugees1.jpg

APEL CZŁONKÓW I SYMPATYKÓW KOMITETU OBRONY DEMOKRACJI Z WIELKOPOLSKI DO POLITYKÓW POLSKICH W SPRAWIE POMOCY DLA UCHODŹCÓW

Od 2011 roku trwa w Syrii brutalna, pochłaniająca setki tysięcy ofiar wojna. 13,5 miliona mieszkańców, w tym 5,8 mln dzieci potrzebuje natychmiastowej pomocy humanitarnej. Na terytoriach państw sąsiadujących przebywa ponad 5 milionów uchodźców z Syrii, kolejne 930 tysięcy schroniło się w Europie. Mieszkańców Syrii poddaje się barbarzyńskim represjom: mnożą się doniesienia o torturach i mordach politycznych. Na cywilnych Syryjczykach wykonano 2685 egzekucji (w tym 104 na dzieciach i 148 na kobietach). Sytuacja w Syrii to największy kryzys humanitarny od czasów II wojny światowej.

Rząd RP zajął negatywne stanowisko w sprawie udziału Polski w mechanizmie relokacji uchodźców oraz korytarzy humanitarnych. Polska pomoc finansowa dla Syrii jest niewspółmierna do możliwości i potrzeb. Ogólnie na pomoc rozwojową wydajemy najmniej wśród krajów OECD. Przedstawiciele władzy karmią społeczeństwo polskie kłamstwami, półprawdami oraz mitami na temat uchodźców, wywołując postawy ksenofobiczne i agresywne wobec „obcych”. Ten zawstydzający obraz pogłębiają histeryczne i cyniczne wystąpienia szefowej polskiego rządu i prezydenta RP, kłamstwa ministrów, niejasne i sprzeczne deklaracje polityków opozycji. Cytując znanego polityka: „naród, który odwraca się plecami od ofiar wojny – zwłaszcza naród sam przez nią doświadczony, doprowadza do samodegradacji moralnej”.

My, niżej podpisani protestujemy przeciwko cynicznemu wykorzystywaniu dramatu ogarniętej wojną Syrii w bieżącej grze politycznej. Sytuację tę uznajemy za głęboko nieetyczną i niezgodną z naszą tradycją oraz polską racją stanu. 20 milionów Polaków rozsianych po całym świecie to dowód na to, że w trudnych momentach wielokrotnie korzystaliśmy z solidarnej pomocy świata. Teraz rewanżu od nas oczekują zarówno uchodźcy z terenów objętych wojną, jak i Grecy czy Włosi bezpośrednio zmagający się z kryzysem uchodźczym. Wzywamy Rząd RP do zaprzestania kampanii nienawiści wobec uchodźców i efektywnego udziału w polityce humanitarnej i rozwojowej Unii Europejskiej.

Tomasz Adamiec, Zarząd Regionu KOD Wielkopolska; Monika Bakke, prof. UAM dr hab.; Bogusław Bakuła, prof. dr hab., UAM; Adam Borowski, aktor Teatru Ósmego Dnia; Grzegorz Borys, Zarząd Regionu KOD Wielkopolska; Lidia Cierpiałkowska, prof. dr hab., UAM; Ewa Ciesielska, KOD Wielkopolska; Grażyna M. Ciesielska, Zarząd Regionu KOD Wielkopolska; Robert Ciesielski, Zarząd Główny KOD; Ryszard Czapara, wydawca „Czasu Kultury”; Przemysław Czapliński, prof. dr hab., UAM; Joanna Darecka, KOD Wielkopolska; Marian Dźwiniel (Dźwinel), publicysta, Poznań; Piotr A. Dybczyński, prof. UAM dr hab.; Jerzy Fiećko, prof. dr hab., UAM; Marek Gaul, dr, psycholog; Grzegorz Gołembski, prof. dr hab., UEP; Krzysztof Hoffmann, dr, fizyk; Lilia Hryniewiecka, prof. dr hab., UAM; Krzysztof Janczewski, Regionalna Komisja Rewizyjna KOD Wielkopolska; Joanna Janiak, Poznań; Ewa Janicka-Thomas, Poznań; Tadeusz Janiszewski, aktor Teatru Ósmego Dnia; Henryk Jankowski, prof. dr hab., UAM; Zbigniew Jaśkiewicz, działacz społeczny, UAM; Zdzisław Tomasz Kałek, Zarząd Regionu KOD Wielkopolska; Eliza Karmińska, prof. UAM dr hab.; Marcin Kęszycki, aktor Teatru Ósmego Dnia; Hanna Kmita, prof. dr hab., UAM; Tomasz Korzan, UAM; Piotr C. Kowalski, prof. zw. UAP; Tadeusz Kowalski, prof. UEP dr hab.; Waldemar Kuligowski, prof. UAM dr hab.; Tomasz Kwiatkowski, dr hab., UAM; Adam S. Labuda, prof. dr hab., UAM; Adriana Machowiak, Zarząd Regionu KOD Wielkopolska; Sławomir Majdański, Zarząd Regionu KOD Wielkopolska; Janusz Marciniak, prof. dr hab., UAP; Elżbieta Marszałek, KOD Wielkopolska; Przemysław Mikołajczak, prof. UM dr hab. n. farm.; Izabela Milewska, Zarząd Regionu KOD Wielkopolska; Witold Molik, prof. dr hab., UAM; Genowefa Nowak, KOD Wielkopolska; Tamara Olszewska, nauczycielka historii i WOS, publicystka KOD; Barbara Pawłowska, dr, socjolożka; Andrzej Pepłoński, prof. dr hab., UAPKrzysztof Podemski, prof. UAM dr hab.; Barbara Pogonowska, prof. UEP dr hab.; Jan Polowczyk, prof. UEP dr hab.; Zbigniew Przychodniak, prof. dr hab., UAM; Lech Raczak, reżyser teatralny; Marek Raczak, animator kultury; Maria Skibniewska, UAM; Zbigniew M. Taszycki, prof. ASS dr hab.; Jacek Wachowski, prof. dr hab., UAM; Judyta Wachowska, dr, UAM; Marek Wasilewski, prof. dr hab., UAP; Jacek Wiewiorowski, prof. UG dr hab.; Tomasz Wojciechowski, dr inż., UPP; Piotr Wołkow, „Poznań Wolny Od Nienawiści”; Ewa Wójciak, aktorka Teatru Ósmego Dnia; Ryszard Wryk, Prof. UAM dr hab.; Joanna Zeidler, prof. ICHB PAN; Grzegorz Ziółkowski, prof. UAM dr hab.

Krzysztof Hoffmann    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Krzysztof Hoffmann do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.