Wspólnie ocalmy Zameczek Leśny (Waldschloss) w Rudzie Śląskiej - Starej Kuźnicy

My, mieszkańcy Rudy Śląskiej zwracamy się do Zarządu Miasta z pilnym apelem o zainteresowanie się, a ostatecznie zakupem Zameczku Leśnego, tzw. Waldschlossu, znajdującego się przy ulicy Piotra Skargi 1, w Starej Kuźnicy/Halembie (nr działki: 1944/77). Wspomniana nieruchomość wystawiana jest cyklicznie na sprzedaż przez Syndyka Masy Upadłości Przedsiębiorstwa Innowacyjno-Wdrożeniowego „Enpol” Sp. z o.o. z siedzibą w Gliwicach.

Budynek pochodzi z 1905 roku i pierwotnie pełnił funkcję restauracji, wraz z salą balową i pięknym ogrodem. Po II wojnie światowej budynek został upaństwowiony. Starsi mieszkańcy z nostalgią wspominają czasy zabaw na tarasie z tyłu budynku. Zameczek tętnił życiem i pełnił rolę miejsca spotkań lokalnej społeczności. Później miał kilku właścicieli. Mieszcząca się w nim spółdzielnia inwalidów przeznaczyła salę balową na halę produkcyjną. Budynek zachował prawie niezmieniony kształt bryły. Porównując stare fotografie z dzisiejszymi, można zauważyć niewielkie zmiany w otworach okiennych. Stylowo przypomina eklektyzm. Poprzedni właściciel, czyli Przedsiębiorstwo Innowacyjno-Wdrożeniowe „Enpol” Sp. z o.o. od wielu lat nie dbało należycie o zameczek i ostatecznie przyczyniło się do postępującej degradacji - gnijące okna, odpadające fragmenty zdobień, niezabezpieczone pęknięcia w murach budynku, nieszczelny dach, to tylko niektóre widoczne z zewnątrz szkody na budynku. Niezadbane otoczenie zameczku, przemieniające się w śmietnik, jest zwyczajnie odpychające dla przechodniów.

Popadający w ruinę zameczek leśny każdego dnia widzą zatroskani mieszkańcy, którzy nic nie mogą zrobić. Niniejsza petycja ma zmotywować władze miasta Ruda Śląska do podjęcia natychmiastowych działań i zwrócenia uwagi na ten piękny obiekt, aby przywrócić go mieszkańcom. Możliwości jego wykorzystania i zaadaptowania jest wiele. Dodatkowo pięknie wpisuje się w krajobraz i może stać się kolejną „perełką” na szlaku naszych rudzkich zabytków. Apelujemy również o przeprowadzenie rewitalizacji budynku, co nie tylko uratuje ten cenny obiekt, ale również wzbogaci lokalną przestrzeń, przyciągając mieszkańców i turystów.

Zakup zameczku leśnego przez nasze miasto, to nie strata i wyrzucone pieniądze! To inwestycja w przyszłość!

IMG_3974.jpeg

IMG_3999.jpeg