Wyłączenie WebAPI Allegro

Pod koniec czerwca Allegro ogłosiło, iż z dniem 1. października 2020 wyłączy metody WebAPI służące do pobierania globalnych informacji o sprzedaży na ich platformie. Ponadto zapowiedziało, iż w przyszłości nie zamierza już wdrażać w swoim API mechanizmów służących do tego celu.

Oznacza to, iż takie narzędzia analityczne jak: TradeWatch, TradeAnalytics oraz inne - w mniejszym lub większym stopniu przestaną funkcjonować. W szczególności nie będzie możliwa analiza rynku, kategorii czy produktów - pod względem ich sprzedaży, trendów, najlepszych aukcji, etc.

Tysiące sprzedawców Allegro używa w/w narzędzi do codziennej pracy, badania rynku, optymalizacji swojej sprzedaży oraz zapewnienia najlepszej możliwej oferty dla kupującego. Wielu z nich nie wyobraża sobie dalszego funkcjonowania na Allegro bez dostępu do tychże narzędzi. Tuż po ogłoszeniu wyłączenia WebAPI, zostaliśmy zasypani dziesiątkami telefonów i maili od sprzedawców Allegro, którzy z przerażeniem zareagowali na decyzję Allegro. W trakcie rozmów sprzedawcy poruszali m.in. takie kwestie jak:

• Brak danych statystycznych uniemożliwi efektywną działalność biznesową, marketingową i handlową. Rezultatem będzie spadek konkurencyjności ofert oraz ich atrakcyjności dla kupującego.
  • Spowoduje to zmniejszenie obrotów sprzedawców, co z kolei pociągnie za sobą spadek zysków Allegro z tytułu prowizji.
  • Allegro jest nie tylko korporacją, ale także społecznością sprzedawców. Brak transparentności i dostępu do danych rodzi nieufność sprzedawców wobec platformy Allegro.
  • Utrudnione zostanie wyszukiwanie rynkowych nisz, tym samym spadnie kompleksowość asortymentu dostępnego na Allegro.
  • Pomimo, że Allegro wyłącza dostęp do danych rynkowych dla sprzedawców, to jednak samodzielnie - jako administrator platformy - zachowuje dla siebie pełny wgląd do tychże danych. Biorąc pod uwagę fakt, iż Allegro także prowadzi działalność handlową na swoim portalu (jako Oficjalny Sklep Allegro) - to nasuwa się podejrzenie, iż takie działanie narusza przepisy ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Zarówno Allegro oraz inni sprzedawcy równolegle handlują na platformie, ale tylko Allegro ma dostęp do danych rynkowych - co daje ewidentną przewagę dla "Oficjalnego Sklepu Allegro".

Dlatego też zwracamy się z gorącą prośbą do Allegro o przemyślenie swojej decyzji i zastanowienie się nad jej zmianą. Głęboko wierzymy, iż wyłączenie dostępu do danych analitycznych dla sprzedawców - będzie miało negatywny wpływ na ich dalsze funkcjonowanie, co przełoży się bezpośrednio na spadek konkurencyjności i atrakcyjności ofert publikowanych w Allegro. W wyniku tego zmniejszą się wyniki finansowe zarówno sprzedawców jak i całego Allegro. Jesteśmy przekonani, iż wyłączenie w/w metod API - jest błędną decyzją, która znacząco utrudni działalność tysiącom firm na Allegro.

Z poważaniem,

Mateusz Maksymiuk, TradeWatch.pl

Mateusz Maksymiuk    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Mateusz Maksymiuk do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.