Wynagrodzenie Nauczycieli i innych Pracowników Oświaty

Warszawa, 17 maja 2022 r.

Niezależny Związek Zawodowy „Wolność i Godność”

Ul. Jagiellońska 59/65 42-229 Częstochowa www.nzzwig.pl kontakt@nzzwig.pl Tel. 575626250

Stowarzyszenie Nauczycieli i Pracowników Oświaty

Nauczyciele dla Wolności”

ul. Lindleya 16

02-013 Warszawa www.nauczycieledlawolnosci.pl stowarzyszenie@nauczycieledlawolnosci.pl Tel. 660099588

Szanowny Pan

prof. Przemysław Czarnek

Minister Edukacji i Nauki

PETYCJA

w sprawie wynagrodzeń nauczycieli i innych pracowników oświaty

Szanowny Panie Ministrze, w imieniu Niezależnego Związku Zawodowego „Wolność i Godność” oraz Stowarzyszenia Nauczycieli i Pracowników Oświaty „Nauczyciele dla Wolności”, na podstawie art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach (t.j. Dz.U. 2018, poz. 870), działając w interesie tych podmiotów oraz w interesie publicznym, tj. słusznym interesie nauczycieli i pracowników oświaty, wnosimy o podjęcie wszystkich niezbędnych działań, w tym także co do koniecznych zmian prawnych, by zagwarantować w bieżącym roku kalendarzowym podwyższenie wynagrodzeń zasadniczych nauczycieli i pracowników oświaty o co najmniej 20% w stosunku do poziomu aktualnego.

Niniejsze wystąpienie jest skutkiem pogłębiającej się frustracji i rozczarowania różnych grup zawodowych, w tym pracowników oświaty, wynikającej z nowych zasad naliczania wynagrodzeń i faktycznych podwyżek podatków. Apelujemy do Pana o podjęcie działań mających na celu zmianę tych zasad na takie, które będą przede wszystkim zrozumiałe i nie doprowadzą do pokrzywdzenia grup zawodowych składających się na grono pracowników oświaty. Wyrażamy głębokie przekonanie, iż, jako członek Rady Ministrów, jest Pan w stanie podjąć skuteczną interwencję w obronie sprawy, od której zależy przyszłe funkcjonowanie podległego Panu systemu edukacji publicznej.

Wprowadzone z początkiem tego roku, w związku z wdrożeniem rządowego programu „Polski Ład”, nowe zasady naliczania płac i podatków, doprowadziły do chaosu, niewiedzy i braku spójności w polityce płacowej pracodawców. W różnych placówkach oświatowych i innych zakładach pracy rozliczenia wynagrodzeń mocno się od siebie różnią. Zatrudnione przy tych zakładach księgowe często same nie rozumieją zasad obliczania wynagrodzeń netto – tym bardziej są one niezrozumiałe dla pracowników. Pracownicy, którzy wyrazili chęć stosowania u nich ulgi dla klasy średniej mają tak samo naliczane płace jak ci, którzy takiej chęci nie wyrazili. Zasady naliczania płac winny być na tyle jasne, żeby każdy pracownik sam był w stanie ustalić należną wysokość wynagrodzenia i potrąceń. Poważne zmiany wysokości wynagrodzeń netto, związane z wdrażaniem nowych kryteriów ich obliczeń, pogwałcają warunki wcześniej zawartych umów z pracownikami: wielokrotnie okazuje się, iż po zmianach stawka godzinowa jest niższa niż ta ustalona w umowie.

Wyrażamy też nasze głębokie rozczarowanie odnośnie wysokości zapowiadanej podwyżki płac nauczycieli na poziomie 4,4% wynagrodzeń. Proponowana podwyżka nie tylko nawet nie zbliża się do poziomu inflacji, która, według oficjalnych danych (krytykowanych przez wielu ekspertów za nadmierny optymizm), obecnie przekracza 12%, ale także nie uwzględnia niekorzystnych dla nas zmian podatkowych. Teoretyczna podwyżka wynagrodzeń w praktyce oznacza tylko nieznaczne złagodzenie ich faktycznej redukcji, z jaką spotkaliśmy się w obliczu „Polskiego Ładu” i spadku siły nabywczej pieniądza.

Domagamy się przywrócenia zasad naliczania wynagrodzenia zgodnie z wcześniej zawartymi umowami oraz podwyższenia płac dla nauczycieli i innych pracowników oświaty o co najmniej 20% w bieżącym roku. Obecna sytuacja prowadzi do ubożenia pracowników oświaty. Skutkuje spadkiem motywacji do podnoszenia swoich kompetencji i rozgoryczeniem. Może także, w obliczu desperacji, do jakiej zostaną doprowadzeni pracownicy szkół publicznych, doprowadzić do masowych odejść z zawodu.

Na zasadzie art. 4 ust. 3 ustawy o petycjach wyrażamy zgodę na ujawnienie danych osobowych odnoszących się do podmiotów wnoszących niniejszą petycję na stronie internetowej podmiotu rozpatrującego niniejszą petycję lub urzędu go obsługującego.

Z wyrazami szacunku,

do_petycji1.png

Stowarzyszenie Nauczycieli i Pracowników Oświaty „Nauczyciele dla Wolności”

Agnieszka Pawlik-Regulska, prezes Jarosław Dąbrowski, wiceprezes Bogusława Cesarz, członek Zarządu Aleksandra Orlicka, członek Zarządu Anna Stefańska, członek Zarządu

Z wyrazami szacunku,

do_petycji11.png

Niezależny Związek Zawodowy

Wolność i Godność"

Karolina Pikuła – Przewodnicząca Zarządu Krajowego

Kamila Jezierska – Wiceprzewodnicząca Zarządu Krajowego

Michał Molenda – Członek Zarządu Krajowego

Stowarzyszenie "Nauczyciele dla Wolności"    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Stowarzyszenie "Nauczyciele dla Wolności" do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.