Zabezpieczenie pensji strajkujących nauczycieli w Trójmieście

Publikujemy list otwarty skierowany do Prezydentów Gdanska, Gdyni i Sopot odczytany podczas trójmiejskiej akcji solidarnościowej z strajkujących nauczycielami Trójmiasta i zapraszamy do podpisywania

Gdańsk, 7 kwietnia 2019r.

Sz. P. Aleksandra Dulkiewicz Prezydentka Miasta Gdańska
Sz. P. Wojciech Szczurek Prezydent Miasta Gdyni
Sz. P. Jacek Karnowski Prezydent Miasta Sopotu

LIST OTWARTY
ws. zabezpieczenia pensji strajkujących nauczycielek i nauczycieli

List ten formułowany jest przez grupę uczennic i uczniów trójmiejskich liceów, która nie chce zachować obojętności, wobec tego, co dziś dzieje się w oświacie. Na co dzień spotykamy się z naszymi nauczycielkami i nauczycielami i wiemy, że ich praca to nie tylko te kilka godzin spędzone z nami w klasach. Praca nauczycieli to wielki wysiłek każdego dnia – by nauczyć nas nowego materiału, by sprawdzić nasze prace i sprawdziany, by spełniać rolę wychowawcy. Wymieniać możemy długo, w skrócie - wiemy bezpośrednio, jak wiele muszą oni poświęcić. Dlatego, kiedy pojawiły się informacje o żądaniach podwyżek, nie mieliśmy wątpliwości, że to tak naprawdę ułamek tego, co mogłoby być realnym wynagrodzeniem.

Popieramy strajk, bo wszystkie pięć postulatów, na czele z podwyżkami, są dla nas walką o zwyczajną godność - nawet mimo tego, że wiemy, że wymagać to będzie od nas wysiłku, szczególnie tych, którzy w tym roku zdają matury. Mimo to uważamy, że solidarność międzyludzka jest wartością nadrzędną, zwłaszcza w miejscu tak historycznie ukształtowanym, jak Trójmiasto.

Nie mamy wątpliwości, kto jest adresatem strajku – Rząd, Ministerstwo oraz Ministra Zalewska odpowiadają bezpośrednio za chaos w związku ze zmianami w systemie oświaty. Bez wątpienia zawód nauczyciela przez lata był niedoceniany, a pensje niskie, lecz to właśnie te zmiany napełniły pracownice i pracowników szkół jeszcze większą frustracją. Za nieodpowiedzialne uważamy też przerzucanie odpowiedzialności finansowej na władze lokalne - które często robią tak wiele, jak tylko mogą, co niezmiernie doceniamy.

Pisząc ten list, odwołujemy się do wartości, jaką jest solidarność i o gest właśnie solidarności prosimy. Niezależnie od opinii na temat zmian w oświacie czy strajku, za przyzwoite uważamy zabezpieczenie pensji wszystkich strajkujących w Gdańsku, Gdyni i Sopocie – dlatego, że ta zupełnie ostateczna walka, jaką jest strajk, wymaga od każdego ogromnego wysiłku. Niełatwo jest powiedzieć swoim uczniom “nie wiem, czy egzamin, do którego uczyłem / uczyłam was przez lata się odbędzie”, dlatego prosimy – nie stawiajmy nikogo pod dodatkową presją, związaną z wynagrodzeniem.

Warto być solidarnym!

Z poważaniem,

Organizatorki
i organizatorzy akcji Trójmiasto z nauczycielami!, uczennice i uczniowie trójmiejskich liceów

Koko Figura – Schoenhals, Marcelina Wiśniewska, Kornelia Kester, Jakub Ginter, Klaudia Maruszewska, Paulina Prabucka, Mikołaj Gwizdowski, Mikołaj Witoński

Mikołaj Witoński    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Mikołaj Witoński do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.