Zmodyfikujcie niedzielny rozkład jazdy MPK!

Petycja do Rady M. Gniezna i Urzędu Miasta Gniezna.

Około trzy lata temu, niedzielny rozkład jazdy autobusów MPK GNIEZNO, został bardzo mocno okrojony. Początkowo można było odnieść wrażenie, że pozostawiona ilość kursów jest bardzo mała. Analizując jednak bieżący rozkład, można zauważyć, że sama ilość kursów jest spora; śmiem twierdzić, że wystarczająca, lecz problem leży w złym ułożeniu godzin odjazdów z pętli.

Biorąc pod uwagę tak dużą dzielnicę jak Winiary, absurdalne rozplanowanie godzin odjazdów z pętli początkowych, generuje kursy 2.  lub 3. autobusów w przeciągu 15-20 minut, a potem 40, a czasem 60 minut przerwy.

Przykład z przystanku „Osiedle Łokietka”:

9.18 [linia-17], 9.35 linia-11], 9.38 [linia-12]. Mamy trzy połączenia w kierunku centrum, po czym następuje 40-minutowa przerwa do kolejnego odjazdu linii-9 o 10.18… Następnie następuje aż 60-minutowa przerwa, aby w odstępie 17. minut jechały po sobie linia-17 (11.18) i linia-11 (11.35)… Tu ponownie mamy 33-minutową przerwę, aby o 12.08 i 12.18 jechały po sobie w odstępie 10. minut linia-12 i linia-9, po której znów przez 60 minut nic nie jedzie!!!

W związku z powyższym stanem rzeczy, zwracam się z petycją oraz prośbą  do władz M. Gniezna, ażeby zmodyfikować niedzielny rozkład jazdy  w taki sposób,  aby autobusy z pętli początkowych odjeżdżały co około 30 MINUT.

Proponowałbym aby linie 9 i 17 odjeżdżały z pętli o pełnych godzinach, natomiast linie 11 i 12 – 30 minut po pełnych… Mając takowy układ odjazdów, nawet przy dłuższych trasach 9-ki oraz 17-ki, łatwiej  będzie dotrzeć z Winiar do centrum, choćby na Msze Św. czy na pociąg!

Wszystkich, którzy uważają podobnie, serdecznie proszę o poparcie o podpisanie tej petycji.

Podpisując, upoważniam Marcin do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.