Zwiększenie kontroli wód okręgu Dolnego Śląska przez służby PSR

Wnioskuję petycje w imieniu wędkarzy do Wojewody Dolnośląskiego o powiększenie obsady, jak i zwiększenie kontroli wód Dolnego Śląska przez służby PSR, do którego zostały powołane.
Obecne służby PSR zbyt słabo kontrolują nasze wody pod względem łamania przepisów, jak i kłusownictwa, również nie odpowiadają ich telefony na zgłoszenia lub w bardzo znikomym stopniu. Obecne służby nie spełniają zadania z powodu małej obsady strażników bądź ich lenistwa. Nasza ocena jako wędkarzy, działań PSR pod względem ochrony naszych wód jest to niedostateczne podejście Urzędu Wojewódzkiego, jak i samych służb do tematu zabezpieczenia, a także ochrony.
Składki, które płacimy do stowarzyszenia PZW na ochronę, jak i zagospodarowanie wód, nijak się mają do tej ochrony. Rozumiem, iż są to dwie odrębne kwestie PZW a PSR. Natomiast niemniej jednak my jako wędkarze i związek PZW zarybiamy nasze wody, jak i staramy się dbać o ich dobry stan rybny.PSR zaś, powinien tego stanu bronić, aby nasze działania, a także pieniądze nie szły w błoto. Nadmienię, iż sytuacja z roku na rok jest coraz gorsza na naszych wodach, panuje bezprawie, kłusownictwo. Ryb w rzekach jest coraz mniej. Nie jest to tylko moja opinia a całego grona wędkarzy. Nastroje się pogarszają i dojdzie do takiej sytuacji, iż niedługo bez stosownych zezwoleń obecni wędkarze będą łowić, bo po co opłacać składki skoro kontroli brak, ryb brak i panujące bezprawie nad wodą. Sam jako wędkarz nie miałem przyjemności kontroli PSR od dobrych kilku lat nad wodą, a często nad nią przebywam. Czasem zastanawiam się, do czego ta służba została powołana? Nie chcę, tutaj robić nagonki na strażników być może mają po prostu ręce pełne pracy i jest ich po prostu zbyt mało. Wnioskuję więc o zwiększenie ilości straży rybackiej ewentualnie innych służb odpowiedzialnych za kontrolę. Policja wodna bagatelizuje temat.
Dla nas wędkarzy jest to ważne, to nasze hobby, z którego chcemy się cieszyć, rozumiemy, że w naszym środowisku również występują patologie, gdzie sami wędkarze, a raczej kłusownicy łamią przepisy. Natomiast jak nie ma kontroli, to jest jawne przyzwolenie na takie działania. Mógłbym udokumentować w samym Wrocławiu, pod Wrocławiem częste takie kłusownictwo i brak reakcji służb. Nie o to tutaj chodzi...
Dla nas wędkarzy ważne jest dobrostan naszych wód, często widzę, jak sami wędkarze wypuszczają złowione ryby, sam tak też postępuję. Nie każdy tak działa, ale mentalność i samo świadomość wędkujących pomału zaczyna się zmieniać.
Wnioskuję więc jeszcze raz w imieniu wędkarzy, jak i PZW, gdyż należę do niego o rozszerzenie, powiększenie kontroli naszych wód Dolnego Śląska przez PSR lub powołanie innych służb do takich kontroli. Proszę o pozytywne rozpatrzenie wniosku oraz o poważne podejście do sprawy, jakim jest ochrona wód.

Celem petycji jest:

-Zwiększenie obsady Państwowej Straży Rybackiej lub jej rozszerzenie.

-Zwiększenie ochrony wód.

-Zapobieganie łamaniu regulaminu RAPR

-Zapobieganie wykroczeniom, jak i przestępstwom związanym z kłusownictwem.

Składając podpis, uprawniam Radosław Kruk do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.