NIE dla wycinki drzew przy stacji kolejowej w Wieluniu

Skontaktuj się z autorem petycji

Co dalej z drzewami na wieluńskim "Giewoncie"

2019-12-16 19:48:45

Co dalej z drzewami na wieluńskim "Giewoncie"? Na to pytanie jeszcze nie znamy ostatecznej odpowiedzi. Wiemy, że w reakcji na petycję w okresie wakacji zostały przeprowadzone ponowne oględziny drzewostanu, w których uczestniczyli pracownicy Zakładu Linii Kolejowych w Tarnowskich Górach oraz Starostwa Powiatowego w Wieluniu (organ wydający zgodę na wycinkę). Sporządzono na tę okoliczność notatkę służbową. Otrzymaliśmy również oficjalną odpowiedź na petycję od ZLK w Tarnowskich Górach, do której się ustosunkowaliśmy. Na tym nasza korespondencja, którą publikujemy w całości poniżej, póki co się zakończyła. Czekamy na dalszy rozwój wypadków.

Wiadomość z dnia 19 sierpnia 2019 r., nadesłana przez p. Piotra Zygonia, Naczelnika Działu Szkód Górniczych i Ochrony Środowiska PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. Zakład Linii Kolejowych w Tarnowskich Górach:

Dzień Dobry.

W odpowiedzi na przesłany apel mieszkańców Wielunia w sprawie wycinki drzew przy nowo budowanym peronie na przystanku osobowym Wieluń przedstawiamy swoje stanowisko.

Informujemy, że wycinka drzew i krzewów to nie jest wymysł PKP PLK S.A. i również ubolewamy nad tym, że nie jednokrotnie musimy wyciąć większą ilość drzew, które wyglądają ładnie i potrzebne są dla środowiska w którym sami funkcjonujemy. Jednak Ustawa o Transporcie Kolejowym jak i Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 7 sierpnia 2008r. w/s usytuowania drzew i krzewów w sąsiedztwie linii kolejowych - §1  (Dz.U. 153, poz. 955) określają: na gruntach położonych  w sąsiedztwie linii kolejowej drzewa i krzewy mogą być usytuowane w odległości nie mniejszej niż 15 m od osi skrajnego toru. Ustawa ta nakłada na PKP obowiązek wycinki drzew i krzewów w pasie 15m. Również przeprowadzane kontrole przez Urząd Transportu Kolejowego w protokołach pokontrolnych jak i decyzjach nakładają na nas obowiązek wywiązania się z ww. przepisów celem zachowania bezpieczeństwa prowadzenia ruchu kolejowego.

Jak Państwo na pewno zauważyliście jesteśmy w trakcie budowy nowego peronu w Wieluniu oczywiście to wszystko robimy dla mieszkańców Wielunia i okolic celem polepszenia korzystania i dostępu do infrastruktury kolejowej, dlatego będzie tam również budowany podjazd dla niepełnosprawnych. W związku  z tym zobowiązujemy się, do wycięcia  tylko drzewa które będą przeszkadzały w realizacji budowy podjazdu dla niepełnosprawnych oraz te do których zobowiązują nas ww. przepisy. Pozostałe drzewa zostaną nienaruszone

Odpowiedź Obywatelskiego Wielunia:

Dzień dobry.

Oczywiście znane są nam przepisy dotyczące strefy wolnej od zieleni przy torach, niemniej jednak w decyzji starostwa zezwalającej na wycinkę znalazły się również inne argumenty, jak np. kolizja z linią energetyczną. Rodzą się poważne wątpliwości, czy z tego powodu należy wycinać dorodne i zdrowe drzewo, zamiast przeprowadzić zabiegi pielęgnacyjne.

Ale jest również dyskusyjne, czy w tym miejscu drzewa rosnące w odległości mniejszej niż 15 m od toru (a przynajmniej niektóre) istotnie zagrażają bezpieczeństwu ruchu kolejowego. Wydaje się, że w takich przypadkach powinno robić się odstępstwa od tych bardzo restrykcyjnych przepisów odległościowych.

Oczywiście nie kwestionujemy potrzeby wykonania dojścia do peronu dostosowanego do potrzeb z problemami ruchowymi. Świetnie, że inwestycja poprawiająca komfort pasażerów jest realizowana. Naszym głównym postulatem jest, aby pozostawić wszystkie drzewa, których usunięcie nie jest absolutnie konieczne. Im więcej drzew zostanie, tym lepiej. Liczy się każda sztuka.

Warto też zwrócić uwagę, że przepisy dotyczące usytuowania drzew i krzewów przy liniach kolejowych mają się zmienić. Proponuje się odległość 6 metrów zamiast obecnych 15. Może więc warto póki co ograniczyć się do wycinki drzew, które kolidują z nowym dojściem do peronu, natomiast z pozostałymi wstrzymać się, bo jeśli okaże się, że nowe prawo wejdzie w życie, to być może ich również nie trzeba będzie usuwać.

Dziękujemy za podjęcie dialogu.

facebook.com/obywatelski.wielun

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.