wydłużenie turnusów wakacyjnych w przedszkolach publicznych w Warszawie do 1 miesiąca

Skontaktuj się z autorem petycji

aktualności

2019-11-08 13:25:14

W dniu 28.10.2019 wysłałam do Prezydenta m.st. Warszawy – Rafała Trzaskowskiego petycję wraz z podpisami w sprawie wydłużenie turnusów wakacyjnych w przedszkolach publicznych w Warszawie do jednego miesiąca. Petycję przekazałam też do wiadomości Pełnomocniczki ds. Kobiet m.st. Warszawy – Pani Katarzyny Wilkołaskiej-Żuromskiej.

Nie chcę się powtarzać, więc podam tylko nowe informacje.

Fundacja Rodzic w mieście 25.10.2019 rozmawiała w sprawie petycji i wydłużenia dyżurów z Pełnomocniczką ds. Kobiet m.st. Warszawy - Panią Katarzyną Wilkołaską-Żuromską. Pani Pełnomocnik zadeklarowała chęć pomocy w sprawie dyżurów przedszkolnych, potwierdziła, że sygnały o niezadowoleniu rodziców już do niej docierały, i poparła petycję.

Ja też skontaktowałam się z Panią Pełnomocnik i dowiedziałam się wczoraj (07.11.2019), że Pani Pełnomocnik rozmawiała o tej sprawie z Radną m.st. Warszawy – Panią Dorotą Łobodą (to Przewodnicząca Komisji Edukacji w m.st. Warszawa). Jak stwierdziła Pełnomocnik, Radna też próbuje ten temat załatwić od jakiegoś czasu i obiecała, że w marcu 2020 r. zwoła Komisję Edukacji w tej sprawie, żeby rozmawiać ze wszystkim zainteresowanymi stronami, w tym z Panią Pełnomocnik i Panią Wiceprezydent Renatą Kaznowską.

Wyraziłam swoje obawy, że spotkanie ma być planowane dopiero w marcu 2020 r., bo to dużo za późno, żeby wprowadzić zmiany w najbliższe wakacje, a na tym zależy rodzicom, którzy podpisali petycję. Stwierdziłam, że takie spotkanie powinno odbyć się teraz w końcówce roku 2019, aby w marcu a nawet styczniu już działać, a nie dopiero się zastanawiać.

Pani Pełnomocnik zgodziła się ze mną. Stwierdziła również, że trzeba zobaczyć jaka będzie reakcja Prezydenta Rafała Trzaskowskiego na petycję i Pani Pełnomocnik będzie się starać umówić jakiś termin spotkania.

Dlatego petycji jeszcze nie zamykam, niech rośnie w siłę, mimo że podpisy obecnie zostały już przekazane Prezydentowi, bo tak jak myślałam, najwięcej zależy od reakcji Prezydenta. A reakcja zależy od naszej (rodziców) presji i nagłaśniania sprawy. Spotkania by rozmawiać za 4 miesiące (marzec 2020 r.) to dużo za późno. Potrzebna jest reakcja teraz.

Przekazanie petycji do adresata

2019-10-28 18:58:46

Zgodnie z obietnicą wysyłam dziś do Prezydenta m.st. Warszawy petycję w sprawie przedłużenia turnusów wakacyjnych na dyżurach w przedszkolach publicznych w Warszawie. Przekazałam petycję także do wiadomości Pani Pełnomocnik ds. Kobiet.

Z analizy danych wynika, że na 2047 osób, które podpisały petycję, 1832 to kobiety i tylko 215 to mężczyźni.

Petycji jeszcze nie zamykam, niech rośnie w siłę, mimo że podpisy obecnie zostały już przekazane Prezydentowi. Trzymajmy kciuki.

Hanna Wróbel

podpisy do niedzieli 27.10.2019 - petycja w sprawie wydłużenia turnusów wakacyjnych w przedszkolach

2019-10-23 07:05:15

Dzień dobry Dziękuję za podpis petycji w sprawie wydłużenia turnusów wakacyjnych w przedszkolach. Mamy już ponad 1300 podpisów, ale chciałabym, żeby było ich jeszcze więcej. Podpisy chcę zbierać do niedzieli 27 października 2019 r. i potem przekazać Prezydentowi m.st. Warszawy, by miasto zdążyło wdrożyć nowe zasady przed końcem stycznia 2020 r. Wierzę, że się nam uda, ale potrzebna jest pomoc w nagłośnieniu sprawy. Nie ma żadnej liczby minimalnej, ale im więcej podpisów tym lepiej, trzeba pokazać, że rodziców myślących w ten sposób jest naprawdę dużo. Proszę o przekazanie informacji o petycji jak największej liczbie znajomych, rodzinie, udostępnianie na forach rodziców na portalach społecznościowych: https://www.petycjeonline.com/wyduenie_turnusow_wakacyjnych_w_przedszkolach_publicznych_w_warszawie_do_1_miesica?uv=17823269

Dotąd o sprawie pisało ursynowskie Haloursynów: https://www.haloursynow.pl/artykuly/przedszkola-czynne-az-przez-11-miesiecy-mieszkanka-zbiera-podpisy,13279.htm?fbclid=IwAR22oQxm91QiL7q2V-F1YHUZ35CLHa1BTMBJzMka2fOFwZbYSV3uQLIcbcA

i Gazeta Wyborcza: https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,25312893,rodzice-apeluja-do-prezydenta-by-przedszkola-byly-w-wakacje.html?fbclid=IwAR3XrIzCN1ZxtNNxUxaP-qDsifXRl_cwNOAVutlDHGooA_YHD50wE7wD9tw

Hanna Wróbel – autorka petycji

Hanna Wróbel

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.