Petycja w sprawie odstąpienia od planów sprzedaży działki ew. nr: 130/5 z obrębu 60604 przy ul. Dobrogniewa w sąsiedztwie Lasku na Kole i jej ochronę przed zabudową

Skontaktuj się z autorem petycji

Uchwała Komisji Ładu Przestrzennego i Nieruchomości

2023-11-13 18:27:39

Dzień dobry,

Chciałbym przekazać dobrą wiadomość - Komisja Ładu Przestrzennego i Nieruchomości Rady Dzielnicy Wola, której przewodniczy Pan Adam Matusik, popiera naszą petycję w sprawie odstąpienia od planów sprzedaży zadrzewionej działki przy ul. Dobrogniewa. W związku z tym Komisja podjęła uchwałę, w której zwraca się do Rady M.St.Warszawy z prośbą o dokonanie zmiany w miejscowym planie zagospodarowania, aby teren uzyskał funkcję zieleni urządzonej lub leśnej (zgodnie z postulatami zawartymi w petycji i z wolą mieszkańców):

Liczymy na pozytywną reakcję Rady M. St. Warszawy. Przypomnę, że planiści pracujący nad nowym studium dla Warszawy zauważyli potencjał terenu przy ul. Dobrogniewa, oznaczając go symbolem ZL (zieleń leśna) i wskazując go jako obszar o największym potencjale do tworzenia błękitno-zielonej infrastruktury. Projekt nowego studium dla Warszawy miał na celu aktualizację poprzedniego dokumentu (z 2006 r.) w oparciu o konsultacje, w których uczestniczyło ponad 25 000 mieszkańców, dla których najważniejsza okazała się zieleń w mieście. Sprzedaż tej działki, na której już teraz istnieje bogaty drzewostan i różnorodność biologiczna, stałaby zatem w sprzeczności nie tylko z wolą mieszkańców, ale także z wizją rozwoju miasta przedstawioną w projekcie nowego studium.

401486282_795577592581290_1765049419014401949_n.jpg

spotkanie z burmistrzem

2023-10-13 09:48:07

Dzień dobry,

Zapraszam na spotkanie z burmistrzem Woli - Krzysztofem Strzałkowskim. W najbliższą sobotę od godz. 12.30 burmistrz będzie obecny podczas Biegu Papieskiego w Parku Moczydło, w ramach cyklu spotkań z mieszkańcami: https://wola.um.warszawa.pl/-/o-woli-do-woli-harmonogram-spotkan-z-burmistrzem-krzysztofem-strzalkowskim

Będzie okazja, żeby poruszyć sprawę planów sprzedaży terenu przy Lasku na Kole przez dzielnicę Wola. Cieszyłbym się ogromnie, jeśli ktoś z Państwa mógłby dołączyć i wesprzeć nas w tej ważnej sprawie. Niestety mam przykre wrażenie, że samo podpisywanie petycji może mieć ograniczony wpływ, biorąc pod uwagę sposób, w jaki została ona dotychczas rozpatrzona, bez skoncentrowania się na istocie postulatów zawartych w petycji.

Z góry dziękuję za Państwa wsparcie i obecność na tym spotkaniu. Razem możemy mieć większy wpływ na naszą dzielnicę.

odpowiedź w sprawie petycji

2023-09-24 11:35:15

Dzień dobry,

Udostępniam Państwu odpowiedź w sprawie petycji:

Petycja została skierowana do Biura Architektury i Planowania Przestrzennego w zakresie rozpatrzenia wniosku o zmianę przeznaczenia działki 130/5 w MPZP (z funkcji mieszkaniowej na teren zieleni).

Biuro Architektury i Planowania Przestrzennego jest instytucją, która jest także odpowiedzialna za opracowanie nowego studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego m.st. Warszawy i rozpatrywanie uwag mieszkańców w ramach konsultacji społecznych. Chciałbym przypomnieć, że w projekcie nowego studium obszar, w skład którego wchodzi również działka 130/5 jest oznaczony symbolem ZL czyli zieleń leśna, a także jako obszar o największym potencjale do tworzenia tzw. błękitno-zielonej infrastruktury.

Zgłaszajmy zatem uwagi do projektu nowego studium z poparciem dla takiego przeznaczenia tego terenu. Uwagi można składać jeszcze przez kilka dni, do 29 września. Uważam, że im więcej głosów w tej sprawie dotrze do BAiPP, tym większe szanse na uzwględnienie wniosków z naszej petycji. Informacje o sposobie zgłaszania uwag do projektu nowego studium zamieściłem w poprzednim ogłoszeniu. To bardzo prosta czynność, którą można wykonać w kilka minut wypełniając poniższy formularz online:

Wprawdzie w lipcu 2023 roku Sejm przyjął i prezydent RP Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, która zakłada, że studia uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gmin przestaną obowiązywać od 2026 roku, a ich rolę przejmą inne dokumenty - strategia rozwoju gminy oraz plan ogólny gminy. Władze Warszawy zdecydowały jednak, żeby nie przerywać trwających już konsultacji społecznych nad projektem Studium. Uwagi wciąż są zbierane i mają posłużyć do sporządzania planu ogólnego.

Status petycji

2023-07-16 10:03:05

Drodzy Państwo,

Termin rozpatrzenia naszej petycji został wyznaczony na 12 września. Mamy czas, żeby składać uwagi do wyłożonego projektu nowego studium, w którym zadrzewiony teren przy ul. Dobrogniewa, o którm jest mowa w petycji (działka 130/5 i 1/5), został oznaczony jako zieleń leśna (ZL). Warto poprzeć takie przeznaczenie tego terenu biorąc udział w konsultacjach poprzez złożenie uwag do wyłożonego projektu studium. Gorąco do tego zachęcam. To bardzo ważne, a złożenie uwagi zajmuje dosłownie 5 minut drogą online.

Uwagi do studium można zgłaszać indywidualnie przez ten formularz online: https://konsultacje.um.warszawa.pl/processes/studium2023/f/71/

Tutaj są informacje na temat nowego studium: https://konsultacje.um.warszawa.pl/processes/studium2023

i mapa interaktywna: https://mapa.um.warszawa.pl/mapaApp1/mapa?service=mapa_studium#

Poniżej sformułowana przeze mnie uwaga do studium, którą już złożyłem. Proszę się nie krępować i skopiować poniższy tekst do formularza online (lub zainsprować się i wyrazić własne uwagi do studium):  https://konsultacje.um.warszawa.pl/processes/studium2023/f/71/

Treść uwagi do studium poniżej:

Oznaczenie nieruchomości lub obszaru, których dotyczy uwaga: obręb 60604, działka ew. nr 130/5 i 1/5, ul. Dobrogniewa

"Popieram przeznaczenie dla tego terenu jako ZL / zieleń leśna.  Jest to zadrzewiony teren, który naturalnie zintegrował się z Laskiem na Kole, stanowi jego otulinę, posiada bogaty drzewostan i cieszy się dużą popularnością jako miejsce rekreacji dla mieszkańców Warszawy, którzy traktują go jako integralną część lasu. Ponadto, pełni on funkcję siedliska dla wielu zwierząt, takich jak jeże, ptaki i owady zapylające. Przeznaczenie tego terenu na zieleń leśną jest zgodne z inicjatywą "100 projektów prezydenta m.st. Warszawy", której jednym z elementów jest powiększenie powierzchni lasów na terenie miasta. Wpisuje się również w założenia Europejskiego Zielonego Ładu. Obszar obejmujący Lasek na Kole oraz m.in. działki 130/5 i 1/5 oznaczony został w projekcie studium jako obszar o największym potencjale do tworzenia błękitno-zielonej infrastruktury. Biorąc pod uwagę obfitość zieleni występującą na tych działkach, rozbudowany drzewostan oraz ich walory przyrodnicze, utrzymanie na tym terenie funkcji zieleni leśnej jako elementu błękitno-zielonej infrastruktury byłoby bardziej zasadne niż przeznaczenie jej pod zabudowę. W ciągu ostatnich kilkunastu lat obszar Lasku na Kole uległ znacznemu pomniejszeniu (budowa drogi ekspresowej S8 oraz Prymasa Tysiąclecia, wycinka ok. 25 hektarów lasku wzdłuż linii kolejowej). Pozostawienie obszaru obejmującego działki 130/5 i 1/5  w stanie zadrzewionym w pewnym stopniu (bardzo istotnym z punktu widzenia mieszkańców) zrekompensowałoby utraconą w ten sposób przestrzeń w Lasku na Kole."

Dodam, że udało się ustalić, że działka ewidencyjna nr 130/5 z obrębu 6-06-04 (położona przy ul. Dobrogniewa) została wytypowana do sprzedaży nie przez miasto lecz przez Dzielnicę Wola. Decyzją Dzielnicy będzie to sprzedaż łączna – razem z działką ewidencyjną nr 1/5. Zgodnie z podziałem kompetencji procedura sprzedaży zostanie przeprowadzona przez miejskie Biuro Mienia Miasta i Skarbu Państwa. Akta nieruchomości nie zostały jeszcze przekazane do Biura – Dzielnica prowadzi obecnie czynności przygotowawcze. O tych planach w ogóle nie wiedzieli wolscy radni. Informacja dotarała do nich dopiero ze strony mieszkańców i 22 czerwca Przewodniczący Komisji Ładu Przestrzennego i Nieruchomości Dzielnicy Wola zwołał komisję, podczas której przedstawicielka dzielnicy potwierdziła, że trwają przygotowania do przetargu zmierzającego do sprzedaży działki przy ul Dobrogniewa. Jest to jeszcze na wczesnym etapie, badany jest status tego gruntu, ewentualne roszczenia itp. Ale machina już ruszyła. Czekając na rozpatrzenie petycji składajmy uwagi do studium i zbierajmy podpisy pod petycją. Aktualnie jest ich ok. 800 (online i na papierze). Z końcem lipca chciałbym przesłać aktualizację tej liczby do adresata petycji.

Dziękuję i pozdrawiam.

Maciej

Nowy projekt Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego m. st. Warszawy

2023-06-06 14:58:08

Szanowni Państwo,

Kilka dni temu w serwisie mapowym został wyłożony projekt nowego Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego m. st. Warszawy. Każdy może go zobaczyć i składać uwagi i opinie do 29 września 2023. Co istotne, działka o której jest mowa w petycji, wchodzi w skład obszaru oznaczonego symbolem ZL czyli zieleń leśna. Wydaje mi się, że to może być mocny argument, zwiększający szansę na zablokowanie procesu sprzedaży tej działki, który zamierzam wykorzystać przy składaniu petycji.

studium.jpg

Projekt i mapa studium są dostępne pod tym adresem: https://mapa.um.warszawa.pl/mapaApp1/mapa?service=mapa_studium#

Niestety informacje tam zawarte mają tylko charakter poglądowy, a do tego mamy już uchwalony mpzp, w którym działka jest przeznaczona pod zabudowę. Co do zasady ustalenia zawarte w Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego są wiążące dla Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego, który jest aktem prawa miejscowegoNie wiem jednak jaki wpływ może mieć nowe studium na uchwalony już mpzp. Z tego co się zdążyłem zorientować, po zmianie studium (lub uchwaleniu nowego), powinno nastąpić uchwalenie lub aktualizacja MPZP zgodnie z nowym brzmieniem studium i uwzględniającego jego nowe elementy (ale pewności co do tego nie mam).

Jest to jakieś światełko w tunelu. Na pewno warto będzie zgłaszać uwagi do nowego studium popierające zieleń leśną na obszarze zaproponowanym w projekcie studium ze wskazaniem tej konkretnej działki.

Dziękuję wszystkim za popieranie petycji. Podpisujmy dalej.

Maciej

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.