Petycja do UOKiK o wymuszenie na firmie Tauron Sprzedaż Sp. z o.o. bardziej przejrzystego sposobu rozliczania energii oddanej przez prosumentów, rozliczających się w systemie net-billing.

Skontaktuj się z autorem petycji

Zamknięcie petycji

2024-01-04 17:04:47

Właśnie zostałem poinformowany przez UOKiK, że wstępna analiza treści przytoczonych przepisów może prowadzić do wniosku, że w przypadku energii elektrycznej ustawodawca nie wymaga obecnie wprost od przedsiębiorstw energetycznych dołączania do faktury wszystkich informacji wskazanych przez Pana w piśmie (np. wartości rynkowej ceny energii, wartości i ilości depozytu na koncie prosumenta, o którym mowa w a art. 4 c ustawy o odnawialnych źródła energii). W związku z powyższym brak jest obecnie wyraźnych podstaw do podjęcia działań władczych z zakresie uprawnień Prezesa Urzędu.

W tej sytuacji sprawa wydaje się zamknięta. Dziękuję za wsparcie!

Z poważaniem Andrzej Podrez

AktywnyProsument.pl

www.aktywnyprosument.pl

Nasza petycja została przekazana do Ministerstwa Klimatu i Środowiska

2023-11-23 16:26:10

Nasza sprawa, okazuje się nie jest tak prosta jak mogłoby się wydawać:

• 3 listopada, przez ePUP, otrzymałem odpowiedź z UOKiK-u, że Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów nie jest organem właściwym rzeczowo do rozpoznania petycji i w związku z tym, petycja została przekazana do Urzędu Regulacji Energetyki.
  • dziś, 23 listopada, drogą pocztową, otrzymałem informację z URE, że Urząd Regulacji Energetyki również nie posiada kompetencji w zakresie wskazanym w petycji i petycja została przekazana do Ministerstwa Klimatu i Środowiska.

Andrzej Podrez - AktywnyProsument.pl

W dniu 16.10. 2023r. petycja została złożona.

2023-10-16 10:35:38

Petycja została złożona ale nadal zachęcam do podpisywania. Gdyby się okazało, że z jakichś powodów formalnych zostanie odrzucona wtedy kolejne podpisy będą również bardzo cenne.

Pozdrawiam

Andrzej Podrez - AktywnyProsument.pl

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.