Amantadyna - natychmiastowe dopuszczenie do leczenia w Covid 19

Wezwanie skierowane do:

Prezesa Rady Ministrów Rzeczypospolitej Polskiej Mateusza Morawieckiego,

Ministra Zdrowia Adama Niedzielskiego

Od pewnego czasu obserwujemy bardzo dużą liczbę zgonów ludzi (ponad 500 dziennie), szpitale są przepełnione. Wiele razy słyszymy w mediach, zarówno z ust lekarzy jak i rządzących, że jesteśmy na wojnie przeciwko niewidzialnemu przeciwnikowi jakim jest koronawirus SARS-CoV-2. Na wojnie walczy się z przeciwnikiem znanymi dotąd sposobami oraz poszukuje się nowych, aby walkę wygrać! Zaniechanie możliwości wykorzystania  dostępnej „broni” – leku do  walki z koronawirusem,  jest moim zdaniem, działaniem na szkodę ludzi, wręcz skazywaniem tych ludzi na przegraną, na śmierć!

Art. 4 ust.8 ustawy z dnia 6.09.2001r Prawo farmaceutyczne mówi:

„Minister właściwy do spraw zdrowia może w przypadku klęski żywiołowej lub innego zagrożenia życia lub zdrowia dopuścić do obrotu na czas określony produkty lecznicze nie posiadające pozwolenia”.

Wobec powyższego oraz z uwagi na to, iż  „profil bezpieczeństwa amantadyny jest znany” (wypowiedź dr n med. Grzegorza Cessaka- Prezesa Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych), jako obywatel Rzeczypospolitej Polskiej płacący w tym kraju podatki, mając na względzie zdrowie moje i moich bliskich, domagam się:

1. Natychmiastowego zezwolenia i dopuszczenia do leczenia Covid 19 amantadyny na każdym etapie choroby

Na Słowacji z dniem 26 stycznia 2021 „rząd słowacki jako pierwszy w Unii Europejskiej zezwolił na wprowadzenie leku o nazwie Iwermektyna do profilaktyki i terapii przeciwkowidowej”. Tak jak w naszym kraju- tam toczyła się „batalia” lekarzy, aktywistów i dziennikarzy. Z powodów etycznych, chcąc nie dopuścić do śmierci swoich obywateli, rząd słowacki wydał „zezwolenie na wdrożenie Iwermektyny we wszystkich obszarach walki z epidemią, od profilaktyki do najcięższych przypadków włącznie”. Rząd słowacki stanął na wysokości zadania.

Ufam, że Rząd Rzeczypospolitej Polskiej, ma również na względzie życie Polaków i uczyni podobny krok z amantadyną. Jej dopuszczenie w Polsce do leczenia w Covid 19 leży tylko i wyłącznie po stronie rządzących.

2. Jednoznacznego, głośnego przekazu, że lekarze mogą przepisywać amantadynę chorym na Covid 19, bez obawy o utratę prawa do wykonywania zawodu

3. Zabezpieczenia dostępności amantadyny (Viregyt- K oraz innych leków zawierających pochodne amantadyny) w całym kraju, aby ludzie nie musieli po nią jeździć kilkaset kilometrów, aby była dostępna w każdej aptece

4. Zmiany zaleceń terapeutycznych opublikowanych  w dokumencie „Zalecenia diagnostyki i terapii zakażeń SARS-CoV-2 Polskiego Towarzystwa Epidemiologów i Lekarzy Chorób Zakaźnych z dnia 13 października 2020”, aby leczenie amantadyną mogło być podejmowane już w początkowym okresie choroby

Według mnie zalecenia dotąd obowiązujące, czyli m.in.:  „Pacjenci …  pozostający pod opieką lekarza podstawowej opieki zdrowotnej zwykle nie wymagają żadnej terapii, a jedynie monitorowania stanu klinicznego. … W przypadku wystąpienia objawów pacjenci mogą wymagać leków przeciwgorączkowych. …  Stosowanie antybiotyków, leków przeciwgrypowych, witaminy D, czy heparyny drobnocząsteczkowej, nie jest wskazane z powodu zakażenia SARS-CoV-2, o ile nie uzasadnia tego inne schorzenie” pozbawiły lekarzy POZ narzędzi do realnej pomocy ludziom.

Może stąd tyle hospitalizacji?

5. Włączenia w walkę z pandemią placówek POZ poprzez otwarcie ich dla chorych z Covid 19 w celu osłuchania i dalszej codziennej diagnostyki, w tym RTG oraz zorganizowania pracy POZ tak, aby to było możliwe, korzystając z dobrych praktyk przychodni OPTIMA w Przemyślu prowadzonej przez pulmonologa i pediatrę Włodzimierza Bodnara

Obecnie rząd przyjął drogi szczepień  i lockdawnów w walce z koronawirusem. Ale te drogi nie mogą być jedyne. Jeśli wirus zostanie z nami na dłużej i potrzebne będą kolejne i kolejne szczepienia, a część osób nie będzie mogła być zaszczepiona, to wykorzystanie dostępnych na tę chwilę leków musi być  możliwe a poszukiwanie nowych nie może być zaniechane.

Ilu jeszcze Polaków musi umrzeć?! Jesteśmy na wojnie z koronawirusem, więc wykorzystajmy również potencjał amantadyny.

Dlatego wzywam Rząd Rzeczypospolitej Polskiej do spełnienie postulatów wymienionych powyżej.

Źródła:

Wypowiedź dr n med. Grzegorza Cessaka- Prezesa Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych: https://www.rp.pl/Koronawirus-SARS-CoV-2/210319444-W-marcu-zatwierdzenie-badan-klinicznych-amantadyny.html

Informacje dotyczące iwermektyny: https://www.tysol.pl/a61950-Agnieszka-Couderq-Kubas-Slowacja-pierwszym-krajem-w-UE-z-iwermektyna-w-profilaktyce-i-leczeniu-covid-19

Zalecenia diagnostyki i terapii: https://www.gov.pl/web/zdrowie/wytyczne-dotyczace-leczenia-pacjentow-z-covid-19

Podpisując, upoważniam Ewa Draszkiewicz do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.