Apel Polonii o Szacunek

Apel Polonii o szacunek

Kochani Rodacy, Drodzy Rządzący!

My, Polacy, mieszkający poza granicami kraju, cieszymy się i jesteśmy dumni, że możemy być częścią polskiej wspólnoty. Udział w wyborach jest dla nas nie tylko konstytucyjnym prawem, ale i wielkim polonijnym świętem. Wybory to sposób na podtrzymywanie więzi z krajem, dzięki któremu czujemy się ważni oraz chciani.

Brak troski o Polonię podczas organizacji pierwszej tury wyborów prezydenckich w 2020 roku odbieramy jako policzek. Rządzący dali nam do zrozumienia, że jesteśmy jedynie przedmiotem politycznej rozgrywki, przestawianym z miejsca na miejsce, aby zadośćuczynić aktualnym interesom różnych polityków. My, Polacy godnie reprezentujący Polskę na całym świecie, sprzeciwiamy się temu! Nie bacząc na to, że lokale wyborcze oddalone są nierzadko o kilkaset kilometrów od naszych miejsc zamieszkania, kilka lat temu pozbawiono nas możliwości głosowania korespondencyjnego, po to, by teraz w pośpiechu je przywracać. Chaos i dezinformacja spowodowane tymi działaniami sprawiły, że wielu z nas nie miało szansy zapisania się na listy wyborcze lub odesłania głosu w terminie.

Polonia to dwudziestomilionowa rzesza społecznych ambasadorów Polski w każdym zakątku świata. Stanowimy olbrzymi, a jednocześnie niewykorzystany potencjał, gdyż państwo polskie w znikomym stopniu pomaga nam się zorganizować. O wiele więcej moglibyśmy zdziałać dla naszej sześćdziesięciomilionowej wspólnoty, gdybyśmy otrzymywali wsparcie od Sejmu i Senatu. Promujemy przecież Polskę za granicą, nawiązujemy kontakty handlowe i kulturalne, lobbujemy na rzecz Polski, inwestujemy w kraju oraz pomagamy rodzinom w Polsce.

Licząc na zrozumienie prosimy o uwzględnienie naszych postulatów. Jednocześnie domagamy się ich spełnienia, ponieważ nasze wspólne prawa zostały pogwałcone. Oczekujemy:

1. Publicznych przeprosin za upokorzenia i wykluczenie sporej części Polaków mieszkających za granicą z udziału w wyborach.

2. Sprawnej organizacji II tury wyborów prezydenckich oraz każdych następnych wyborów z uwzględnieniem wszelkich błędów tak, aby nikt nie został wykluczony:

1. Dopisania do spisu wyborców osób, którym uniemożliwiono dokonania rejestracji z powodu przedawnienia się paszportu lub niedziałającego systemu informacyjnego. Takie osoby powinny otrzymać zapewnienie, że zostaną uwzględnione jako pełnoprawni wyborcy.

2. Możliwość osobistego dostarczania pakietów wyborczych do konsulatów.

3. Zorganizowania specjalnych skrzynek pocztowych na wypełnione pakiety wyborcze we wszystkich miejscowościach, w których zwykle w poprzednich latach odbywały się wybory.

4. Zadbania, aby wszyscy Polacy mieli możliwość oddania głosu, zwłaszcza w takich krajach jak: Chile, Peru, Kuwejt i Zjednoczone Emiraty Arabskie.

5. Zwrotu kosztów poniesionych przez głosujących w I turze. Czujemy się upokorzeni tym, że kazano nam płacić za możliwość udziału w wyborach. Zwłaszcza, że ze względu na zaniedbania organizatorów koszty te były bardzo wysokie. Domagamy się zwrotu kosztów jako wyrazu szacunku i symbolicznej rekompensaty za stres i upokorzenia. Nie chcemy czuć się obywatelami drugiej kategorii.

3. W kolejnych wyborach wprowadzenia głosowania przez Internet jako jednego ze sposobów brania udziału w wyborach. W dłuższej perspektywie czasu taka możliwość będzie tańsza i bardziej komfortowa dla wszystkich głosujących.

4. Gwarancji utrzymania trybu głosowania korespondencyjnego, a nie tworzenia go i likwidowania tuż przed wyborami, w zależności od interesu politycznego decydentów.

5. Własnych polonijnych list wyborczych do Sejmu i Senatu. Nie chcemy głosować na kandydatów z Warszawy. Chcemy mieć swoich przedstawicieli w polskim parlamencie.

6. Własnych polonijnych samorządów, wybieranych w wyborach samorządowych.

Polacy z całego świata

oraz solidaryzujący się rodacy z kraju

Do wiadomości:

• Prezydent RP

• Marszałek Sejmu

• Marszałek Senatu

• Prezes Rady Ministrów

• Minister Spraw Zagranicznych

• Państwowa Komisja Wyborcza

Patronat:

Zostań patronem - kontakt

Dobiesław Pałeczka    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Dobiesław Pałeczka do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.