Apel do Ministra Zdrowia refundację wymienników ciepła i wilgoci (HME) oraz plastrów i rurek silikonowych dla osób po usunięciu krtani

Apelujemy do Pana Ministra Zdrowia o refundację wymienników ciepła i wilgoci (HME) oraz plastrów i rurek silikonowych niezbędnych do umiejscowienia ich w otworze tracheostomy u osób po całkowitym usunięciu krtani.
Problemem jak dotąd nierozwiązanym pozostaje zaopatrzenie otworu tracheostomijnego
u pacjentów po laryngektomii całkowitej. Powoduje to szereg negatywnych konsekwencji zarówno zdrowotnych jak i rehabilitacyjnych. Uporczywy kaszel, nadmiar wydzieliny, którą trudno odkrztusić z dróg oddechowych bezpośrednio z tracheostomy, brak ochrony zwłaszcza w sezonie infekcyjnym oraz w dobie pandemii Covid-19 to problemy, z którymi na co dzień zmagają się nasi pacjenci.
Stosowanie wymiennika ciepła i wilgoci HME pozwala na przywrócenie utraconych funkcji nosa i jamy ustnej. Wymienniki te ogrzewają, nawilżają i filtrują wdychane powietrze, zmniejszając wytwarzanie śluzu i kaszlu. Zapewniają odpowiednią rehabilitację oddechową oraz naukę głosu i mowy. Dodatkowo wymienniki, które posiadają odpowiedni filtr bakteryjno-wirusowy zapewniają wysoką skuteczność ochrony (pow.99%) naszych pacjentów - co jest niezmiernie ważne zwłaszcza w sezonie zachorowań na grypę i Covid-19, jak również dla pacjentów ze zdiagnozowaną astmą czy alergią. Niezabezpieczona tracheostoma to otwarte wrota do zakażenia! Nasi pacjenci ze względów finansowych zmuszeni są rezygnować z profesjonalnych wyrobów medycznych. Najczęściej sięgają po prymitywny środek ochrony otworu w szyi jakim jest apaszka.
Niestety wymienniki ciepła i wilgoci (HME), plastry i rurki silikonowe to produkty nierefundowane i tym samym niedostępne dla naszych pacjentów.
Dlatego też zwracamy się do Pana Ministra z prośbą o pomoc polskim pacjentom po całkowitym usunięciu krtani. Decyzja o wpisaniu produktów niezbędnych do codziennego funkcjonowania w zdrowiu, bezpieczeństwie i komforcie do wykazu refundowanych wyrobów medycznych z pewnością istotnie wpłynęłaby na wyrównanie jakości życia pacjenta laryngektomowanego.

Bydgoskie Stowarzyszenie Laryngektomowanych, Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr Jana Biziela ul. Kornela Ujejskiego 75, 85-168 Bydgoszcz. Wiceprzewodniczący Stowarzyszenia Krzysztof Gąsiorowski    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Bydgoskie Stowarzyszenie Laryngektomowanych, Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr Jana Biziela ul. Kornela Ujejskiego 75, 85-168 Bydgoszcz. Wiceprzewodniczący Stowarzyszenia Krzysztof Gąsiorowski do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.