Apel Kapituły Nagrody im. Ireny Sendlerowej "Za naprawianie świata" w sprawie sytuacji na granicy polsko-białoruskiej

Apelujemy o humanitarne traktowanie uchodźców na polskiej granicy

Kapituła Nagrody „Za naprawianie świata” im. Ireny Sendlerowej  stanowczo protestuje  przeciwko nieludzkiemu traktowaniu ludzi, a szczególnie dzieci, na polsko-białoruskiej granicy. Dramatyczna sytuacja uciekających przed niebezpieczeństwem i bezbronnych osób musi niepokoić wszystkich, dla których człowiek, jego życie i godność są najwyższą wartością. Patronka naszej Nagrody i współpracujące z nią osoby ratowały życie ludzkie, same narażając się na śmierć.

Polscy nauczyciele i nauczycielki w swej pracy z dziećmi chcą kierować się wartościami  wyznaczonymi przez autorytety takich ludzi, jak Irena Sendlerowa. Nasz szacunek i uznanie dla wysiłków nauczycieli i wychowawców wyrażamy właśnie przyznając od 15 lat Nagrodę  „Za naprawianie świata” im. Ireny Sendlerowej.

Wierni dziedzictwu Ireny Sendlerowej, a także Marka Edelmana i Jacka Kuronia, nie możemy milczeć, gdy na polskiej granicy cierpią i umierają ludzie. Nie możemy milczeć, gdy zobowiązane do tego służby nie udzielają im pomocy. Nie możemy milczeć, gdy ludziom dobrej woli udaremnia się ratowanie i wspieranie ludzi pozbawionych dachu nad głową, narażonych na głód, choroby i cierpienie.

Apelujemy o Polskę solidarności. Nie wszystko zostało zaprzepaszczone. Wiele jeszcze można zrobić. Niech ten kryzys humanitarny, zrodzony z głębokiej zapaści duchowej, połączy nas w wysiłku pomocy ludziom na granicy i odrodzenia humanizmu. Apelujemy do Prezydenta i Rządu RP o radykalną zmianę polityki imigracyjnej. Apelujemy do społeczności międzynarodowej i do różnych środowisk opinii publicznej o zaangażowanie na rzecz jak najszybszego dokonania tej zmiany. Apelujemy o niezwłoczne umożliwienie i rozszerzenie pola działania aktywistom i aktywistkom pragnącym nieść ludziom na granicy pomoc medyczną, prawną - i  najzwyczajniej ludzką.

Dzisiaj trzeba naprawiać świat na granicy polsko-białoruskiej. Sprostajmy temu wyzwaniu, a obronimy Polskę solidarności!

Krzysztof Czyżewski, Przewodniczący Kapituły, Igor Czernecki, Anna Dodziuk van Kooten, Elżbieta Ficowska, Emilia Gromadowska, Katarzyna Grubek, Włodzimierz Grudziński, Agnieszka Jankowiak-Maik, Alicja Pacewicz, Jarosław Przyborowski, Paula Sawicka, Krystyna Starczewska, Robert Szuchta, Dorota Żuber

Kapituła Nagrody im. Ireny Sendlerowej "Za naprawianie świata"    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Kapituła Nagrody im. Ireny Sendlerowej "Za naprawianie świata" do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.