Apel o odwołanie kurator oświaty Barbary Nowak

Po skandalu, jaki wywołał okrutny atak Krystyny Pawłowicz na transpłciowe dziecko i jego rodzinę, głos zabrała małopolska kuratorka oświaty, Barbara Nowak. Jej wypowiedź dla magazynu "wPolityce.pl" charakteryzuje się równą podłością, brakiem wrażliwości i odpychającą ignorancją, jak wypowiedź pani Pawłowicz. Kuratorka oświaty oznajmiła:

"Dziecko nie ma pojęcia, jak czuje osoba innej płci niż ta, w której się normalnie urodziło. Mówienie zatem, że chce być kimś innym, myślę, że jest na wyrost i uważam, że ta ocena prof. Pawłowicz jest absolutnie trafna”.

Co najgorsze, Barbara Nowak (w przeciwieństwie do Krystyny Pawłowicz) ma realny wpływ na proces edukacji i dobrostan dzieci w polskich szkołach.

Stanowczo żądamy odwołania Barbary Nowak ze stanowiska.

Apelujemy do pana Wojewody Małopolskiego, Łukasza Kmity oraz do pana ministra Przemysława Czarnka o interwencję w tej sprawie.

Michał Kowalówka, Filip Piotr Skóra

Nowa Lewica - Kraków

Michał Kowalówka, Nowa Lewica    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Michał Kowalówka, Nowa Lewica do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.